Oberholz Mountain Hut, tak nazywa się jedna z najpiękniejszych restauracji we włoskich Dolomitach. Pełna drewna, szkła i wspaniałych widoków.
Za projektem stoi Peter Pichler Architecture oraz Pavol Mikolajcak. Projekt powstał w roku 2015, w Mediolanie, gdzie mieści się siedziba architektów. Obiekt mieście się na wysokości 2000 metrów nad poziomem morza, co sprawia, że jest jedną z najwyżej położonych restauracji w Europie. Tuż obok niej biegnie wyciąg krzesełkowy, wiozący turystów do stacji Oberholzcable Station. Korzystający z uroków restauracji mogą podziwiać nie tylko pobliskie stoki narciarskie, ale również panoramę Dolomitów.
Bryła budynku została zaprojektowana w taki sposób by nie ingerować w górski krajobraz. Wnętrze, pełne drewna i jasnych barw ma przypominać powalone drzewo. Wrażenie to potęgują kilkunastometrowe ławy biegnące wzdłuż całego budynku oraz sklepienie sufitu, imitujące gałęzie drzew. Do wykonania wnętrza wykorzystano najpopularniejsze w okolicy gatunki drew takich jak świerk, dąb czy modrzew.
W projekcie przewidziano również miejsce na dość obszerny taras, z którego rozpościera się niesamowity widok.