ARCHITEKTURA

Mieszkanie dla fanów minimalizmu projektu Hanna Pietras Architects

Przygotowanie tego projektu poprzedzone było dokładnym wywiadem i analizą potrzeb inwestora. Dla fanów minimalizmu takie mieszkanie jest strzałem w dziesiątkę. Projektantka postawiła na stonowaną bezę kolorów i miks materiałów oraz struktur.

Przestrzeń, nad którą musiała pochylić się Hanna Pietras wraz ze swoim zespołem kryła kilka mankamentów. Mało funkcjonalny, pierwotny układ oraz różne wysokości. W najwyższym punkcie to ponad 2,60 metra, a w innych różnica sięgała rzędu ponad 20 cm! To spowodowało, że przestrzeń była poszatkowana, a założeniem przy tym projekcie było stworzenie wygodnej i przestronnej strefy dziennej i nocnej na piętrze.

Mieszkanie z tarasem liczy prawie 110 m kw., więc teoretycznie oznaczało to, że ta przestrzeń ma nieograniczone możliwości. Teoretycznie. Musieliśmy popracować nad różnymi wysokościami i układ funkcjonalny pomieszczeń dostosować właśnie do nich. Finalnie wnętrze na tym nie straciło. To wprowadziło pewną dynamikę w tej przestrzeni – mówi Hanna Pietras.

Właściciele chcieli mieszkać w nowoczesnym wnętrzu, ale z pazurem. Coś, co spowoduje, że to wnętrze będzie tylko ich. Architektka w pierwszej propozycji zaproponowała stonowaną kolorystykę, ale i bogactwo materiałów.

Wybrałyśmy bazę trzech kolorów i wokół nich zbudowałyśmy całe wnętrze. Dzięki temu przestrzeń jest spokojna, harmonijna i spójna. Zastosowaliśmy miks materiałów naturalnych. A ten „pazur”, na którym zależało właścicielom przemyciłyśmy w detalach, które zbudowały charakter tego wnętrza – tapeta w sypialni, przeszklenia w kuchni – dodaje architektka.

Mimo tego, że mieszkanie nie jest dwupoziomowe to przestrzeń nie przytłacza. Hanna Pietras podzieliła je na funkcjonalne strefy.

Przeszklenia, kształty i struktury

Podróż po mieszkaniu zacznijmy od kuchni. Często mówi się, że jest to serce domu. I nie inaczej jest w tym przypadku. Sporych rozmiarów wyspa zachęca do tego, żeby przy niej usiąść – rano, po południu, wieczorem. Jest multifunkcjonalna i zachwyca swoimi krągłościami. Gładkie, drewniane wykończenie koresponduje z wiszącymi szafkami. Ozdobne, ryflowane fronty i otwarte półki. Dzięki temu nie mamy poczucia, że czegoś jest za dużo, a czegoś za mało. Wszystko jest wyważone. Mocnym akcentem, a właściwie wspomnianym wcześniej „pazurem” jest ich kolor – głęboka czerń, która na tle bieli i szarości przykuwa wzrok.

Krok dalej mamy strefę jadalni i okrągłym stołem marki KALWARIA MEBLE na stożkowej nóżce. Tuż obok stoi komoda marki TAMO, której fronty idealnie komponują się z tymi na szafkach w kuchni. Salon utrzymuje swoją spójność z całą strefą dzienną dzięki kolorystyce. Stonowana szarość i naturalne materiały jak drewno. Dużą wagę właściciele przykładają do dodatków – poduszek, wazonów, czy innych elementów dekoracyjnych. Nie daje to wrażenia „zagracenia”, a wręcz wygląda, jakby od zawsze było tam ich miejsce.

Jedną z inspiracji był portugalski minimalizm, gdzie jest dużo materiałów, faktur. Zabawa teksturą i odcieniem, a nie mocnymi odcięciami kolorów. Dlatego w tym wnętrzu jest sporo dodatków. Idealnie pasują do bazy. Budują to wnętrze – dodaje Hanna Pietras.

Wejdźmy zatem na piętro. Do strefy prywatnej – sypialnianej. Pokój dziecka to przede wszystkim kolor, ale nie klasyczny błękitny, czy różowy. Zieleń z domieszką niebieskiego. Piękny, świeży odcień, który stanowi bazę dla jasnych mebli i wzorzystej tapety, od której nie da się odwrócić wzroku. Zresztą tapetę znajdziemy również w głównej sypialni – to ona buduje to wnętrze! A razem z nią szafki nocne – ponownie TAMO oraz ceramiczna lampa marki NEW WORKS. Na wprost okrągłe lustro i podwieszana szafko-toaletka. Warto zwrócić uwagę na fronty – ten wzór bardziej lub mniej zagęszczony nawiązuje do tego w strefie dziennej.

Jak jednym zdaniem można opisać ten projekt? „Wchodzisz i ogarnia Cię spokój” – to mieszkanie to przestrzeń udomowiona już od pierwszej godziny po wyjściu ekipy remontowej. Spokojna baza i charakterne elementy, dzięki temu to wnętrze jest JAKIEŚ, ale jednocześnie jest spójne w każdym elemencie.

Projekt: Hanna Pietras Architects, współpraca przy realizacji projektu: ANNA PETROVA

Foto i stylizacja: FOLLOW THE FLOW

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Meble | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

 

Recent Posts

Niepozorny Przystanek w Wieleniu walczy o tytuł budynku roku!

Nietypowy budynek realizuje bardzo ważną społecznie funkcję. Przystanek Edukacja w Wieleniu to swego rodzaju dom…

7 lutego 2023

Pizzeria Tutti Santi. Tutaj design łączy się ze smakiem

Jej wnętrze zaprojektowali architekci z krakowskiej pracowni LSD.Studio. Tutti Santi to jedyna w Polsce pizzeria,…

7 lutego 2023

Wypełnili park lustrami. Tak miasto Zlín obchodzi 700. urodziny

Wystawa "Zlínskie lustra" powstała w ramach obchodów 700. urodzin miasta Zlín w Czechach. Lustra można…

7 lutego 2023

Dom z pastelowym wnętrzem. Zaglądamy do domu popularnej warszawskiej prawniczki!

To już trzeci raz, kiedy Marzena Pilarz-Herzyk powierza aranżację swojego domu w ręce architektów z…

7 lutego 2023

Ulica Jana Kazimierza w Warszawie zostanie przebudowana.

Ulica Jana Kazimierza w Warszawie zostanie przebudowana, a wraz z nią ul. Ordona. Powstanie na…

7 lutego 2023

Prosta stylistyka i dodatki vintage. Zaglądamy do mieszkania we Wrocławiu!

Prosta stylistyka i dodatki vintage - tak w kilku słowach opisać można wnętrze 90 metrowego…

7 lutego 2023

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej