Mieszkanie Kos w Poznaniu. Wnętrze łączy funkcje mieszkalne i biurowe

Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.

Mieszkanie doświetlone jest z dwóch stron od północy i południa. Istotnym założeniem podczas procesu projektowania było rozdzielenie funkcji mieszkania i pracy tak, aby zagwarantować niezależność każdej z tych stref. Dzięki systemowi przesuwanych drzwi wykonanych na pełną wysokość pomieszczeń uzyskano możliwość hierarchizacji poziomu dostępności przestrzeni oraz wizualnego łączenia lub wydzielania poszczególnych pomieszczeń w zależności od potrzeb.

Funkcja mieszkalna usytuowana została od znacznie spokojniejszej strony dziedzińca. Centralną, najbardziej dostępną częścią jest salon z aneksem kuchennym. Łazienka zlokalizowana tuż przy wejściu doświetlona została za pomocą przeszklenia od strony kuchni, a sam aneks kuchenny zaprojektowany został jako połączenie elementów gotowych z tymi projektowanymi i wykonywanymi na specjalne zamówienie u stolarza. Pokój gościnny to strefa buforowa oddzielająca część dzienną od najbardziej intymnych i prywatnych przestrzeni sypialni z wolno stojącą w pokoju wanną oraz wydzielonej łazienki i garderoby zlokalizowanych w głębi mieszkania.


Część pełniąca funkcje przestrzeni do pracy – gabinet oraz studio fotograficzne zlokalizowano od strony tętniącej życiem ulicy. Studio fotograficzne wyposażone jest w niewielką łazienkę i schowek. Ze względu na funkcję, zarówno ściany, jak i drewno podłogowe pomalowane zostały tu w kolorze czarnym. Natomiast gabinet wyposażony został w dedykowany regał na książki oraz szafę służącą do przechowywania dokumentów.

Wykończenie wnętrza w dużej mierze charakteryzuje użycie różnych odcieni niebieskiego – ulubionego koloru inwestorów. Projektowana zabudowa została wykonana z laminowanej sklejki brzozowej pokrytej dwustronnie HPL-em w odcieniu błękitnym oraz płyty MDF lakierowanej w kolorze granatowym. Posadzkę wykończono szczotkowanym drewnem dębowym, a w łazience użyto płytek ceramicznych barwionych w masie.

Mieszkanie Kos w Poznaniu
Lokalizacja: Poznań, Polska
Rok: 2019 – 2021
Status: Zrealizowany
Klient: Prywatne
Program: Wnętrze mieszkania
Powierzchnia: 149 m2
Zespół: Jola Starzak, Dawid Strębicki, Martyna Karnaś, Martina Ferraro
Zdjęcia: Jakub Wittchen

Czytaj też: Architektura w Polsce | Poznań | Wnętrza | Mieszkanie | whiteMAD na Instagramie

źródło:Mieszkanie Kos w Poznaniu  / https://www.starzakstrebicki.eu 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły