Mieszkanie młodej rodziny na Osiedlu Browar w Gdańsku

To miejsce z historią. Osiedle Browar znajduje się w Gdańsku Wrzeszczu. Zbudowane zostało na terenie, na którym w przeszłości działał browar. Mieszkanie urządzone zostało dla młodej rodziny: Oli, Łukasza i małych dzieci – Helenki i Henia. Projekt wnętrz powstał w pracowni em2 Eli Sawickiej.

Browar w tej części Gdańska zaczął działać w 1873 roku, piwo było w nim warzone aż do 2001 roku. Kompleks dawnego browaru w 2007 roku został wpisany do rejestru zabytków. W tym samym roku rozpoczęły się prace projektowe, które miały zmienić przemysłowy gmach w atrakcyjne miejsce do życia.

Mieszkanie ma 110 m kw. powierzchni i znajduje się na ostatniej kondygnacji budynku. Jest bardzo słoneczne, posiada duże okna od strony południowej oraz zachodniej, z kolei okna w sypialniach skierowane są w północnym kierunku. Dużym atutem jest widok na panoramę Gdańska, a w szczególności Trójmiejski Park Krajobrazowy.

Projektując wnętrze Ela Sawicka z em2 pracownia bazowała na zastanym układzie funkcjonalnym.

Bardzo zależało nam żeby nie wprowadzać niepotrzebnych zmian w wykonane już przez dewelopera instalacje, w ten sposób uniknęliśmy generowania dodatkowych kosztów, na czym zależało nam oraz Inwestorom – wyjaśnia architektka.

Pomysł na wnętrze był prosty. Projektantka chciała uzyskać przytulną i funkcjonalną przestrzeń w naturalnej i ciepłej kolorystyce, bez zbędnych elementów, które mogłyby wprowadzić chaos i zaburzyć harmonię przestrzeni. Wnętrze miało być minimalistyczne i odpowiadać potrzebom domowników. Ważną rolę w projekcie odgrywa światło, które buduje nastrój i zmienia charakter wnętrze w zależności od pory dnia. Dominują tu odcienie naturalnego drewna, delikatnej szarości, zieleni i koloru bordowego.

Strefę dzienną stanowi jedna przestrzeń, której powierzchnia to 45 m kw. W projekcie strefa ta została podzielona na mniejsze – wyróżniono kuchnię, jadalnię oraz część wypoczynkową.

Tłem kompozycyjnym salonu oraz jednocześnie sercem mieszkania jest kuchnia z dużą wyspą kuchenną, nad którą podwieszona jest zaprojektowana przez nas bordowa stalowa lampa, stanowiąca jednocześnie półkę na kwiaty lub książki kucharskie – dodaje Ela Sawicka.


Fronty kuchni wykonane zostały z delikatnie bejcowanego forniru dębowego, natomiast wyspa kuchenna wsparta na bordowej nodze została zaprojektowana z litego drewna. Inwestorom zależało na naturalnych materiałach wykończeniowych, które będą się pięknie starzały, na blaty zastosowano więc dobrze zaimpregnowany marmur Lilac w wykończeniu satynowym. Lilac ma charakterystyczne fioletowo bordowe użylenie, do którego dopasowany został kolor lampy oraz nogi wspierającej wyspę.

Pozostała część salonu podzielona jest pomiędzy strefę wypoczynkową oraz jadalnianą. Nad narożną sofą Sits i stolikiem kawowym od HAY zawiesiliśmy bordową lampę od lubianego przez nas koreańskiego producenta oświetlenia AGO Lighting – dodaje projektantka.

Kącik kanapowy dopełnia regał BAVA od TAMO. Nad czarnym dużym dębowym stołem, znajduje się kolejna lampa TENSE od NEW WORKS, która jest na tyle delikatna, że niemal ginie na tle ściany, dzięki czemu uwaga przekierowana zostaje na krzesła Eames Vitry, klasyki designu, które Inwestorzy zabrali ze sobą z poprzedniego mieszkania. Całości dopełnia obraz Piotra Makowskiego, którego intensywne kolory doskonale korespondują z całą przestrzenią.

Sypialnia jest spokojna, utrzymana w bieli i delikatnej szarości zaoblonej szafy ubraniowej, jest tłem dla dębowej ramy łóżka HUG od TAMO. Łazienka jest przestronna, dzięki czemu udało się zmieścić wolnostojącą wannę oraz prysznic. Na wprost wejścia ustawiono prostą, dębową zabudowę podumywalkową, a ponieważ brakowało miejsca na kosmetyki, nad umywalką zawisła płytka okrągła szafka, która pełni jednocześnie funkcję lustra.

zdjęcia: ZASOBY STUDIO

projekt: em2 pracownia / Ela Sawicka

Czytaj też: Gdańsk | Mieszkanie | Wnętrza | Osiedle | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie