Mieszkanie ma blisko 120 m kw. powierzchni. Mieszka w nim para młodych rodziców wraz ze swoim synkiem. Rodzina wcześniej mieszkała na południu Polski. Przeprowadzka do Gdyni ma dać im nowe możliwości rozwoju, a nowe mieszkanie warunki do dobrego życia.

Projekt wnętrza przygotowała architekt Ela Sawicka z pracowni EM2. Aby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń architekt zaproponowała całkowitą zmianę układu funkcjonalnego. W strefie dziennej postawiono więc na całkowite otwarcie przestrzeni, której trzonem kompozycyjnym i funkcjonalnym jest tzw. dębowa szafa centralna. To widoczny na zdjęciach ogromny mebel, który z każdej strony sąsiaduje z inną strefą domu, dlatego pełni różne funkcje. Architekt świadomie wybrała tutaj nieco zaokrągloną konstrukcję, która teraz nawiązuje do gdyńskiego modernizmu.

Architekt udało się przemycić do wnętrza nieco loftowego klimatu. Mieszkanie wyposażone jest w ogrzewanie podłogowe, dlatego pod stopami właściciele mają dekoracyjną betonową posadzkę, która w połączeniu z wysokim stropem, betonowymi podcągami oraz stalowymi konstrukcjami szafek kuchennych wpływa na industrialny charakter wnętrza.

Co ciekawe, architekt udało się zyskać dodatkowe 30 m kw. powierzchni, dzięki zmianie sposobu użytkowania przyległego garażu. Zamiast trzymać w nim samochód właściciele będą w nim… spać! Powstała tam sypialnia z własną łazienką.

Uwagę przykuwa też pokój dziecka. Głównym jego elementem jest dębowe łóżko piętrowe, które połączone zostało z szafą na ubrania i zabawki.