Mieszkanie na gdańskim Przymorzu zlokalizowane jest na 12 piętrze w nowym budynku mieszkalnym. Składa się ze strefy dziennej z kuchnią, sypialni oraz łazienki. Mieszkanie ma powierzchnię 38 m2. Punktem wyjścia do projektowania było celowe odejście od standardowego wyglądu mieszkań na wynajem zlokalizowanych w nadmorskiej części Polski i stworzeniu atrakcyjnej i nietuzinkowej przestrzeni, pracując przy tym jednak na dość skromnym budżecie.

Sypialnia oddzielona od części dziennej ścianką „działową”, wypełniona bezbarwnym szkłem zbrojonym osadzonym na profilach o dość inwensywnej kolorystyce może slużyć jako przedłżuenie strefy dziennej ale też działać niezależnie w przypadku, gdy potrzebujemy na chwilę odciąć się od reszty mieszkania.

„Chcieliśmy uniknąć dosłownych nawiązań do tematyki marynistycznej a jedynie przemycić skojarzenia w detalach. Rozpoczęliśmy od wyburzenia ściany działowej między salonem a sypialnią, i zamontowaniu szklenia, które wydzieliło nam obie funkcje, a optycznie znacznie powiększyło przestrzeń. Upraszczając komunikację w mieszkaniu zyskaliśmy sporo przestrzeni do przechowywania. Szafę dostępną od strony sypialni połączyliśmy z szafą dostępną przy wejściu – stworzył się funkcjonalny trzon, będący głównym akcentem mieszkania.” – mówią architekci Wioletta i Jakub z pracowni ASYMETRIC STUDIO

Mebel poza przestrzenią do przechowywania skrywa w sobie domowe biuro do pracy w trybie „home-office” – dyskretne miejsce do pracy, które bywa niezbędne na wyjazdach służbowych.

Pojawiające się mocne akcenty kolorystyczne zostały zrównoważone bielą. Przebywając w strefie dziennej wystawieni jesteśmy na ekspozycję kolorów – natomiast po całym dniu, odpoczywając w sypialni – nie doświadczymy tylu bodźców, to celowy zabieg – monochromatyczny kadr ułatwiający kojący odpoczynek.

Łazienka – zlokalizowana przy wejściu do mieszkania, powściągliwa i spokojna – to głównie praca z formatem płytek i zbiegiem perspetywy. Jest monochromatyczna i dość „surowa” a jedynym rzucającym się w oczy elementem jest komoda z lat 60-tych – odrestaurowana i zabezpieczona przed wodą – pełni nową funkcję – szafki podumywalkowej.  

O architektach: 
ASYMETRIC STUDIO – Jesteśmy pracownią projektową z Sopotu prowadzoną przez Wiolettę Chmielewską i Jakuba Bałandę. Zajmujemy się w projektowaniem wnętrz prywatnych i komercyjnych w bardzo różnej skali na terenie całego kraju. Przy każdym projekcie staramy się znaleźć indywidualny kierunek projektowy, który spełnia jedoncześnie wymogi funkcjonalne i estetycze inwestora a przy tym opowiada spójną i ciekawą historię.  Opierajac się na współczesnych rozwiązaniach formalnych i materiałowych, z jednoczesnym szacunkiem do historii szukamy autorskich rozwiązań na mierę naszych czasów. Naszym klientom oferujemy kompleksową obsługę, dlatego służymy pomocą  na każdym etapie inwestycji od wstępnych analiz przy wyborze miejsca inwestycji aż po nadzór autorski i dobór dodatków do wnętrza. 

To może Cię zainteresować: Gdańsk | Modernizm | Apartament | Mieszkanie | Wnętrza | Polska

TEMAT: MIESZKANIE WAKACYJNE
POWIERZCHNIA: 38M2
LOKALIZACJA: GDAŃSK PRZYMORZE
AUTORZY: ASYMETRIC STUDIO (WIOLETTA CHMIELEWSKA, JAKUB BAŁANDA)
ZDJĘCIA: KRONIKI (HANNA POŁCZYŃSKA)