Mieszkanie przy Gdańskiej Starówce powstało dzięki kolaboracji architektów wnętrz z Urbanstories oraz Maola Projekt. Zabudowy stolarskie i drzwi francuskie wykonanę przez firmę Top Inmodern. Realizacja projektu we wrześniu 2019 roku.

Mieszkanie przy Gdańskiej Starówce o powierzchni 56 m2, zostało zaprojektowane w wysokim standardzie dla pary z możliwością najmu okazjonalnego dla turystów z większymi wymaganiami. Całość mieszkania, w większości zostało zaaranżowane zabudowami stolarskimi, łącząc elementy nowoczesne z ponadczasową klasyką. Mieszkanie przed projektem składało się z malutkiej łazienki, zamkniętej kuchni, dwóch pokoi oraz małego pomieszczenia gospodarczego.

Założeniem projektu było aby w  mieszkaniu, światło dzienne nie było odcinane ścianami a pracowało dwustronnie. Aby to uzyskać zamiast odgrodzenia sypialni ścianą działową, zastosowano przeszklone drzwi francuskie, a łóżko chowa się subtelnie za ażurową przegrodą w kolorze głębokiego granatu. Przegroda jest dodatkowym tłem i plecami dla delikatnego i lekiego w formie biurka (Zuvier Barbier), którego konstrukcja przesuwnych frontów, nawiązuje do pionowych elementów ażuru. Po otwarciu szklanych drzwi do sypialni, powiększamy część salonu o część sypialni z biurkiem i dużą przestronną szafą.

Na wporst wejścia do mieszkania znajduje się łazienka, która pozostała w pierwotnym miejscu, jednak została powiększona. Wchodzi się do niej przez robione na zamówienie drzwi z lustrem i dekoracyjnym szprosami, nawiązującymi do podziału szklanych drzwi francuski, prowadzących do części sypialnanej. W łazience znajdziemy  takie rozwiązana jak prysznic z niskim brodzikiem z konglomeratu, stylizowane baterie podtynkowe. Dominującym elementem, nadającym kontrastowy efekt jest ręcznie robiona ceramiczna umywalka nablatowa (Flora) z wnętrzem w kolorze intensywnego turkusu. 

Zaraz przy wejściu do mieszkania znajduje się trzystronna zabudowa, pełniąca funkcję szafy ubraniowej, zabudowy regałowej oraz zabudowy na telewizor, z możliwością zamknięcia frontami łamanymi na prowadnicy. Założeniem właścicieli mieszkania było, by telewizor był używany tylko okazjonalnie i nie stanowił centralnego elementu w mieszkaniu. Wchodząc do salonu połączonego z otwartą kuchnią, wzrok przykuwa wykończona w welurze, wygodna turkusowa kanapa oraz stylowy i delikatny fotel Natuzzi. 

Cześć salonu w płynny sposób przechodzi w część jadalnianą, zlokalizowaną centralnie w pomieszczeniu z tapicerowanymi niebieskozielonymi welurowymi krzesłami z subtelną i delikatna lampą nad stołem (Apple) nadając całości wysublimowanej elegancji. 

Zabudowa kuchenna została tak zaprojektowana by prócz swej niezwykłej funkcjonalności pełnić wizulanie kontynuację zabudowy salonu. Za frezowanymi frontami ukryte są takie elementy wyposażenia jak zmywarka, pralko-suszarka czy piec gazowy. Dodatkowo w salonie i sypialni, powstała pod oknami zabudowa stolarska, maskująca grzejniki i pełniąca funkcje wygodnych siedzisk z szytymi na wymiar poduchami.

Czytaj też: Architektura | Mieszkanie | Polska | Gdańsk | Wnętrza

źródło: materiał prasowy / Urbanstories
zdjęcia: Izabella Skałecka