Mieszkanie przy Księcia Witolda

Mieszkanie przy Księcia Witolda we Wrocławiu według pracowni Nam Studio

Mieszkanie przy Księcia Witolda we Wrocławiu to najnowszy projekt wnętrza autorstwa Marty Wiewiór z pracowni Nam Studio. “Wrocław. Księcia Witolda. WOW! Mieszkanie z widokiem! Taka była moja pierwsza reakcja po wejściu do lokalu na 7 piętrze, gdzie z każdego pokoju rozpościera się niesamowity widok na rzekę i zabytkowe centrum Wrocławia. Oczywistym więc dla mnie było, że projekt wnętrz musi z nim współgrać, a nie w jakikolwiek sposób konkurować z nim czy go przysłaniać.” – zaczyna opis wnętrza Marta Wiewiór. 

Efektem pomysłu Marty jest minimalistyczny projekt wnętrz, w stonowanej kolorystyce z akcentami drewna w dwóch rodzajach wybarwienia. We wnętrzu można zauważyć sporo geometrycznych form. Czy to w oprawach oświetleniowych czy chociażby kształcie zabudów, które przełamują prostotę palety barw. Mieszkanie w stanie deweloperskim posiadało przestronny korytarz, dzięki czemu na wejściu czujemy przestrzeń, która w obecnym budownictwie mieszkaniowym jest dużym luksusem. Przestrzeń w wiatrołapie została wykorzystana na postawienie w niej funkcjonalnych zabudów. Jedna z nich kryje się w zabudowie ściany z bejcowanych lameli, pomiędzy ukrytymi drzwiami do sypialni oraz domowego biura Inwestora.

Z wiatrołapu przechodzimy do strefy dziennej. Króluje w niej minimalistyczna wyspa ze spieku, o geometrycznej formie, z wygodnymi skórzanymi krzesłami. Nad nią wiszą dwie linearne oprawy oświetleniowe powieszone w dwóch różnych płaszczyznach. Jej tło natomiast stanowi prosta, czarna zabudowa kuchenna z dodatkiem drewna. W dalszej części pomieszczenia znajduje się miękka, tapicerowana kanapa oraz komplet stolików kawowych hiszpańskiej marki Treku. Za nią dostrzec można kompozycję okrągłych kinkietów Marset na tle ściany wykończonej matowymi płytami meblowymi w dwóch kolorach. Charakter minimalistycznego i „gładkiego” w odbiorze wnętrza przełamuje tapeta Wall and Deco na ścianie Tv.

Prywatne biuro właściciela utrzymane jest w tej samej kolorystyce, co strefa dzienna. Posiada proste zabudowy i dodatkową rozkładaną sofę przewidzianą na przyjazd gości. Najważniejszym jednak miejscem na jego planie jest biurko z wygodnym fotelem polskiej marki Mdd i pojemnym kontenerem na dokumenty. W sypialni nie znajdziemy już czerni jako dominującego koloru. Tutaj króluje drewno, brązy i miękkie tkaniny.

“W tym pomieszczeniu, zarówno jak i w całym mieszkaniu, nie ma miejsca na zbędne elementy. Znajdziemy tu pojemną, przesuwną szafę, łóżko z prostymi stolikami nocnymi i kącik z fotelem oraz niewielkim stolikiem pomocniczym w towarzystwie dużego obrazu olejnego na jednej ze ścian.” – dodaje Marta Wiewiór z pracowni Nam Studio.

Mieszkanie miało zapewniać jednoczenie komfortowe warunki do pracy, jak i do odpoczynku. Łazienka przypomina iście męską grotę. Jest równie minimalistyczna co reszta mieszkania. Ceramika, armatura jak i większość płytek są w kolorze czarnym. Całość przełamuję dodatek beżu pod postacią szafki umywalkowej i płytek na posadzce.

zdjęcia: Migdał Studio / https://migdalstudio.com/ 
źródło: Nam Studio.  / http://nam.studio/ 

Czytaj też: Architektura w Polsce | Wrocław | Architektura w Polsce | Mid-century modern | Eklektyzm | Minimalizm