Czteropokojowe mieszkanie o powierzchni 100m2 zostało przeprojektowane na mieszkanie skrojone dla młodego mężczyzny prowadzącego życie singla w dużym mieście. Z czterech pokoi oraz łazienki zaprojektowaliśmy dwa pokoje: salon główny z aneksem kuchennym, sypialnię, łazienkę, garderobę, saunę oraz pralnię połączoną z pomieszczeniem gospodarczym.

Mieszkanie znajduje się w Poznaniu na 7 kondygnacji. Cały pomysł na wnętrze opierał się na projekcie dla mężczyzny, projekt miał pachnieć hebanowym drewnem, skórą, koniakiem oraz dymem tytoniowym. Wszytko utrzymaliśmy w kolorach i fakturach odzwierciedlających męski charakter. 

Mieszkanie okalają  duże przeszklenia, które można zasłonić ciężkimi zasłonami. Zasłonięte zasłony stykają się ze sobą, stanowiąc jednolitą ścianę z materiału, zaś po ich odsłonięciu rozpościera się oszałamiający widok na panoramę miasta. Całokształt projektu dostosowuje się do rytmu dnia codziennego – od sceny dziennej, jasnej, orzeźwiającej, poprzez scenę idealną do pracy, aż po scenę wieczorną – sprzyjającą wyciszeniu się.

Cały wystrój połączony z inteligentnym systemem elektrycznym grają w jednej drużynie: aby życie było przyjemniejsze. Prowadzącymi elementami wnętrza, nadającymi mu indywidualny charakter są drewno o miłym, hebanowym kolorze, zardzewiała blacha, elementy loftowe, jak szklana ściana ze szprosami czy techniczny, metalowy regał , a także delikatność bieli.  Kuchnię zaprojektowano jako czystą, białą ścianę, którą można otworzyć, po czym oczom ukazuje się efekt ugryzionego jabłka w kolorze i fakturze zardzewiałej blachy. Z uwagi na fakt, że kuchnia znajduje się w pokoju dziennym,  podczas przyjęcia można ją zamknąć i ukryć wszystkie te elementy, które często towarzyszom kuchni podczas przyjmowania gości. 

Po zamknięciu aneksu powstaje efekt czystości i świeżości wnętrza.  Szklana ściana oddzielająca sypialnię od pokoju dziennego w przypadku niezapowiedzianej wizyty przyjaciół zawsze może być zasłonięta kotarą od wewnątrz.  Sypialnię utrzymano w ciepłej tonacji drewna oraz bieli, podkreślonej męskimi detalami, zaś łazienkę zaprojektowano jako lekką, jasną przestrzeń, nastawiającą optymistycznie na cały dzień. Wejście do sauny znajduje się w łazience poprzez prysznic wyłożony drewnem tekowym, zaimpregnowanym na wzór pokładów jachtowych. Przy strefie wejścia do sauny zlokalizowano małą strefę relaksu podkreśloną szezlongiem.

Za oknami usytuowano donice z wysoką trawą, dającą intymność oraz poczucie kontaktu z naturą.  Pomiędzy łazienką a sypialnią zlokalizowano garderobę, wydzieloną przeszkleniami, co łączy te trzy pomieszczenia w intymnej strefie.  Pomieszczenie pralni oraz pomieszczenia gospodarczego umieszczono za drzwiami ukrytymi. Poprzez wydzielenie tego pomieszczenia nie zakłócamy elementami niezbędnymi do życia przestrzeni, w których spędzamy codzienne życie.

Mieszkanie zaprojektowano jako dom inteligentny – światło, muzyka, termostaty, rolety, zasłony, alarm, telewizor w sypialni dostosowujący się do łóżka – wszystko to jest zarządzane z poziomu smartfonu oraz specjalnej aplikacji zaprojektowanej pod dane wnętrze. We wnętrzu zaprojektowano kilka indywidualnych rozwiązań, takich jak wyciągany stół z szafki pod barkiem, przydatny podczas przyjęcia, schowana w szafce klimatyzacja czy przesuwający się telewizor w sypialni  dla lepszego komfortu oglądania.

Dopełnieniem projektu wnętrza jest projekt tarasu wokół mieszkania. Taras został podzielony na kila stref.  Strefa dzienna, służąca do przyjmowania gości ze stołem i grillem, strefa relaksu z dużym łóżkiem pod baldachimami oraz strefa przynależna strefie łazienki z sauną. Projekt został wykonany w poznańskiej pracowni APX Architekci. 

Czytaj też: Poznań | Drewno | Wnętrza | Architektura | Architektura w Polsce | Apartament

źródło: APX Architekci / Mieszkanie singla z Poznania. Miało pachnieć drewnem, skórą i koniakiem