Mieszkanie w Bielsku-Białej. To przestrzeń pełna harmonii

Ma 62 m kw. Mieszkanie znajduje się w Bielsku-Białej. Projekt jego wnętrza powstał w pracowni NOVO Architekci. Projektantom udało się stworzyć minimalistyczną przestrzeń, która daje ukojenie i poczucie relaksu.

Mieszkanie znajduje się w jednym z nowych budynków w Bielsku-Białej. To atrakcyjna lokalizacja w sąsiedztwie zabytkowego Starego Browaru. Mieszkańcy mają też blisko do centrum Bielska-Białej.

Apartament powstał dla młodego małżeństwa. Inwestorzy lubią design, interesują się architekturą i sztuką. Projektanci pamiętali o tych zainteresowaniach, dekorując przestrzeń. Jednak nim osiągnięto zamierzony efekt, konieczne było wprowadzenie kilku zmian w układzie funkcjonalnym. Zmieniono lokalizację jednych drzwi, dzięki czemu udało się doświetlić strefę wejściową naturalnym światłem. Pomogły w tym przeszklone drzwi w ramie stalowej. Usunięto też część ścian działowych.

Wnętrze zostało zaprojektowane w stylu zrównoważonego minimalizmu, który przełamany jest bardziej wyrazistymi akcentami kolorystycznymi w kilku wybranych fragmentach. Projektując wnętrze architekci stosowali ograniczoną paletę barw. Ich celem było stworzenie funkcjonalnej, harmonijnej i ciepłej w odbiorze przestrzeni z zachowaniem nowoczesności i ascetyzmu formy.

W projekcie dominuje kolorystyka stonowanego beżu, ciepły odcień bieli oraz drewno. Kolorystyczną gamę uzupełniają elementy kontrastowe w postaci odcieni złota, różu i czerni. Wiele ustawionych tutaj mebli zostało wykonanych specjalnie dla tego wnętrza. Zbudował je tata architekta, który prowadzi pracownię stolarską.


Życzeniem inwestorki była łazienka w kolorze różowym. “Total look” – róż przełamany złotymi detalami. Aranżacja łazienki była sporym wyzwaniem. Ilość elementów dostępnych w tej palecie kolorystycznej jest na rynku ograniczona, a konieczność dopasowania barw przy jednoczesnej ich zmienności w zależności od położenia płaszczyzny, jej poziomu matowości/połyskowości dodała jedynie trudności dla całej realizacji.

Aby ta przestrzeń nie pozostała odosobniona w pozostałych pomieszczeniach pojawiły się śladowe ilości odcieni z tej grupy kolorów, które nawiązują do wytyczonej granicą progu strefy intensywnej kolorystycznie łazienki – podsumowują autorzy projektu.

_

O pracowni:

NOVO Architekci to pracownia, którą prowadzi Andrzej Leja, absolwent architektury Akademii Śląskiej w Katowicach. – W pracowni staramy się projektować wnętrza spójne, estetycznie dopracowane, dopasowane do Twoich potrzeb. Najważniejsza jest dla nas przestrzeń, gdyż jest ona nieodłącznym elementem naszej codzienności, która zasługuje na piękną scenerię. Obszary naszej działalności to m.in. Andrychów, Bielsko-Biała, Wadowice, Katowice, Tychy, Kraków, Oświęcim, Warszawa, Gdańsk, województwo śląskie, małopolskie oraz mazowieckie. Ponadto jednak jesteśmy gotowi realizować wszelkie projekty w sposób zdalny. Tworzymy projekty prywatne dla klientów indywidualnych oraz komercyjne dla klientów biznesowych zarówno w Polsce jak i za granicą. Fundamentalnym założeniem pracowni jest świadczenie usług projektowych z naciskiem na wysoką jakość opracowań pod względem merytorycznym, technicznym oraz estetycznym – czytamy na stronie pracowni.

zdjęcia: Andrzej Leja

projekt: NOVO Architekci

zespół projektowy: Andrzej Leja, Patrycja Figwer-Leja

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Bielsko-Biała | Apartament | Styl Japandi | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły