Mieszkanie w gdańskim Garnizonie przy to 60 metrów kwadratowych nieszablonowych rozwiązań. Już sama lokalizacja czyni tę inwestycję ciekawą i interesującą dla potencjalnych najemców. Głównym założeniem było stworzenie nieszablonowej przestrzeni na wynajem długoterminowy, przestrzeni do życia dla nowych mieszkańców Trójmiasta.

Gdańska Pracownia BARAK postawiła na ograniczoną gamę kolorystyczną i materiałową. To wariacja na temat bieli, beżu, szarości i różu. We wnętrzu pojawia się również drewno oraz sklejka. Nie bylibyśmy sobą gdyby w projekcie nie pojawił się choć jeden element nadgryziony zębem czasu. Na ścianie w korytarzu swoje miejsce znalazło lustro w ponad 80-letniej, ręcznie rzeźbionej ramie. Mieszkanie w gdańskim Garnizonie zostało roboczo nazwane przez architektów „Białoszewskiego”. 

W pokoju dziennym stanął stół z krzesłami oraz fotel po dziadku. Nowa tapicerka, różowo-pomarańczowa jodełka,  dała tym meblom drugie życie (i pewnie nie ostatnie). Osiedle jest w trakcie rozbudowy, dlatego w oknach zawisły szare zasłony, które w razie potrzeby pozwalają na schowanie się przed zgiełkiem miasta. Dwie sypialnie dają mieszkańcom możliwość do pracy zdalnej, tak potrzebnej w dobie niepewności. Geometryczna łazienka wyłożona została białymi płytkami w 2 formatach – wysoki cokół sięgający górnej krawędzi wanny to mała mozaika, powyżej większe prostokąty.

Okrągłe lustro, kuliste oświetlenie oraz gniazdo elektryczne to nawiązanie do obłości pojawiających się w reszcie mieszkania. „Wnętrze mimo że proste, tworzy spójną i niebanalną całość –  właśnie na tym nam zależało.” – mówią architekci z Pracownia BARAK odpowiedzialni za projekt wnętrza

Czytaj też: Wnętrza | Mieszkanie | Gdańsk | Polska | Meble

TYTUŁ: Białoszewskiego
AUTORKA PROJEKTU: Barbara Klimek
MIEJSCE: Gdańsk
DATA REALIZACJI: 2019/2020
ZDJĘCIA: Jakub Nanowski PERSPEKTYWA

PRACOWNIA BARAK:
www: pracowniabarak.pl
fb: www.facebook.com/pracowniabarak
ig: @pracowniabarak