Inwestorzy to osoby ceniące sobie proste i funkcjonalne rozwiązania. Założeniem projektu było eleganckie, ponadczasowe wnętrze, utrzymane w oszczędnej kolorystyce. Inwestorzy poprosili też o możliwie jak najmniejszą ilość „zakamarków”, trudno dostępnych miejsc i przestrzeni otwartych w meblach, które gromadzą kurz. Za projekt odpowiadały Sylwia Choszcz oraz Monika Behrendt-Kucińska ze studia projektowego SMart. Świetne zdjęcia wykonało studio Fotomohito! 

Główną modyfikacją w rzucie deweloperskim była zmiana łazienki prywatnej właścicieli, zlokalizowanej przy sypialni, na pojemną garderobę. Dodatkowo w łazience wyposażonej w wannę i prysznic, udało się też wygospodarować pralnię, do której prowadzą ukryte drzwi. Właśnie na takich rozwiązaniach zależało Inwestorom.

“Charakterystyczną dla wnętrza płaszczyzną forniru przechodzącą z kuchni aż do końca komunikacji oddzieliliśmy strefę prywatną od dziennej – ukryliśmy w niej drzwi do sypialni, łazieneka także zabudowy meblowe. Starałyśmy się uniknąć zbędnych detali więc zrezygnowałyśmy z widocznych ościeżnic,postawiłyśmy na listwy licowane ze ścianą a klasyczne przełączniki świateł wymieniłyśmy na rzeczminimalistycznych w formie przełączników dotykowych. Zaprojektowaną przez nas dość monochromatyczną przestrzeń przełamałyśmy naturalnym ciepłem forniru orzechowego, który swoim kolorem i wzorem ożywia i ociepla całość.” – mówi Sylwia Choszcz z SMart studio projektowe

Cześć dzienna to m.in. salon z otwartą kuchnią. Wielkim autem tej części mieszkania są duże przeszklenia, które optycznie powiększają przestrzeń. Kuchnia zyskała powierzchnię roboczą dzięki wyspie, której przedłużeniem jest stół z wygodnymi, obrotowymi krzesłami. Salon to funkcjonalna sofa, z możliwością regulacji zagłówka i podnóżka. Tu nie jest najważniejszy telewizorwięc sofę skierowałyśmy w stronę okien, za którymi oprócz dużego tarasu, mamy piękny widok na park.

Do części prywatnej należy sypialnia ze wspomnianą garderobą, w których kolorystyka i styl nawiązuje do pozostałej części mieszkania. Na podłodze zaplanowaliśmy miękką i odporną na zabrudzenia wykładzinę. Na ścianie pojawiła się dodatkowa faktura w formie płyt betonowych. Beton pojawiają się również w pokoju gościnnym, który pełni funkcję podstawowego biura lub miejsca do przenocowania gości.

W małej łazience uwagę przykuwa kompozycja z kafli na ścianie, na tle której stoi prosta w formie i wykonana na zamówienie umywalka. W głównej łazience użyłyśmy kafli imitujących tkaninę o pięknej fakturze i kolorystyce, które w zależności od padania światła zmieniają swój wyraz. W ścianie wyłożonej fornirem ukryte zostało przejście do pralni.Jedyne pomieszczenie, które kolorystycznie odbiega od pozostałej przestrzeni mieszkania jest pokój małej dziewczynki, w którym m.in. na ścianie i na zabudowie łóżka w formie domku, pojawił się kolor różowy. Uwagę zwraca piękna grafika wybrana przez małą lokatorkę z propozycji,które przedstawiłyśmy. Pokój został przygotowany tak aby za kilka lat umożliwić wkomponowanie biurka.

Dopełnieniem tej eleganckiej aranżacji jest oświetlenie, o bardzo prostej, kubicznej formie. Zaplanowane w mieszkaniu funkcje smart domu pozwalają na wygodne sterowanie oświetleniem czy roletami za pomocą telefonu, czy tabletu.

zdjęcia: Fotomohito