Mieszkanie w harmonii z naturą powstało dla młodego małżeństwa, które szukało nowego, wygodnego miejsca do życia. Głównym założeniem projektu było stworzenie komfortowej przestrzeni, która dzięki ograniczonej palecie kolorów będzie miała przytulny, spokojny charakter. Z okien mieszkania rozciąga się piękny widok na trójmiejski park krajobrazowy, a mieszkanie jest bardzo słoneczne. 

We wnętrzu ograniczono się zatem do koloru naturalnego dębu, godząc się na wszystkie jego naturalne niedoskonałości i przebarwienia, oraz do subtelnego koloru oliwkowego. Te dwa kolory grają główną rolę w naszej koncepcji, dzięki temu że pochodzą z natury pozytywnie wpływają na samopoczucie, łagodzą stres oraz działają odprężająco.

„Bardzo zależało nam na uzyskaniu takiej przestrzeni, która w całokształcie estetyczno – funkcjonalnym będzie miała pozytywny wpływ na samopoczucie mieszkańców. Podczas projektowania bawiliśmy się teksturą i fakturą w obrębie ograniczonej kolorystyki, nad blatem w kuchni oraz na ścianach w łazience mamy płytki ułożone we wzór jodełki, podłoga w kuchni wykonana z gresu wielkoformatowego ma powierzchnię matową, lekko nierówną, blaty wykonane są z terrazzo o zielonym wybarwieniu i satynowym wykończeniu. Salon podzielony jest na trzy strefy, kuchenną, wypoczynkową i jadalnianą, wszystkie te przestrzeni tworzą razem harmonijną całość.” – tłumaczy architekt Ela Sawicka z pracownia EM2

Do mieszkania wprowadzono też kilka obłych kształtów. W kuchni zaprojektowano zaokrągloną pojemną wyspę wykończoną dębowymi lamelami. Wokół tej wyspy koncentruje się życie domowników, podczas dnia, czasami służy jako biurko do pracy innym razem jest to stół bankietowy lub po prostu miejsce w którym wspólnie spędza się czas przygotowując posiłki. Tłem dla wyspy jest wysoka zabudowa, również wykonana z listewek, w niej ukryta jest lodówka oraz duża szafa magazynowa.

W sypialni zaprojektowano zagłowie z listew dębowych, nawiązując w ten sposób do założeń estetycznych salonu, dzięki temu wnętrze jest wyjątkowo spójne.

„W łazience na ścianach powtórzyliśmy wzór kafli z kuchni, całą ścianę za wolnostojącą wanną oraz za umywalką pokrywają płytki układane w jodełkę. Projektując to mieszkanie nie mieliśmy jeszcze świadomości, że czeka nas wszystkich pandemia , która spowoduje wielką transformację w naszej codzienności. Obecnie część ludzi pracuje zdalnie z domu lub w trybie hybrydowym, warto więc mieć przestrzeń, którą można łatwo przekształcić, dostosować do nowych potrzeb.Prace nad mieszkaniem zakończyły się dokładnie w przededniu wprowadzenia pierwszego lockdownu i Inwestorzy byli na start „uwięzieni” w nowym mieszkaniu. Ich relacja z tego okresu była dla mnie potwierdzeniem, że udało nam się wykonać dobrą robotę.
– dodaje architekt Ela Sawicka z pracownia EM2

Czytaj też: Architektura w Polsce | Wnętrza | Gdynia | Apartament | Meble

 

źródło: Mieszkanie w harmonii z naturą / Pracownia EM2 / facebook.com/em2pracownia/
zdjęcia: Hanna Połczyńska / www.kroniki.studio