Mieszkanie w nadmorskim klimacie w Sopocie Górnym powstało na zlecenie prywatnych inwestorów z Warszawy, którzy kupili je na rynku wtórnym i postanowili wyremontować, żeby mieć swoje miejsce, w którym będą mogli czuć się jak w kurorcie nawet w czasie krótkich, weekendowych urlopów. Wnętrze zaprojektowały architektki Zuzanna Pikiel i Agata Plitz z pracowni P2 Pikiel & Piltz

Architektki wprowadziły nieznaczne zmiany w układzie ścian mieszkania, wydzielając przestrzeń na umywalkę w łazience, tym samym tworząc wnękę na zabudowę lodówki w kuchni. Tę zaś przeniosły na sąsiadującą ścianę, dzięki czemu kuchnia nie zostaje wyłącznie przestrzenią funkcjnalną, ale tworzy swojego rodzaju obrazek – kompozycję domkniętą obustronnie kolorem. Dzięki ukrytej wysokiej zabudowie stworzono inwestorom dodatkową przestrzeń do przechowywania. 

„Inspiracją do tego wnętrza stał się obraz Katarzyny Szurkowskiej, znaleziony w lokalnej galerii Glaza Expo Design, który też zagościł finalni w tym wnętrzu. Beż, biel, chłodne błękity – tak kojarzą nam się wakacje nad morzem.” – mówią architektki z P2 Pikiel & Piltz

Na tle kuchni znalazła się przechodnia jadalnia, gdzie główną rolę gra dębowy stół Fameg Arcos, o zdecydowanym charakterze oraz tapicerowane krzesła Noti Linar, dodające wnętrzu przytulności.

Strefa wypoczynkowa to również miejsce, gdzie w trakcie wakacji śpi synek Inwestorów. Dlatego w salonie konieczne było zastosowanie całkowicie zaciemniających zasłon typu blackout. Za sofą, która jest jedynym elementem sprzed remontu, wygospodarowano szafki z półkami, gdzie może schować swoje ulubione książki czy zabawki. W tej przestrzeni znalazł się też wyżej wspomniany obraz.

Od korytarza salon został oddzielony lekkim ażurowym regałem. Został zaprojektowany szczególnie pod kątem pamiątkowego modelu Inwestora, który wcześniej nie miał swojego miejsca. Teraz widzimy go od samego miejsca. Nie ma wątpliwości, że znajdujemy się nad morzem!

Łazienka zaprasza nas bardziej stonowanymi kolorami – po całym dniu na słonecznej plaży aż przyjemnie wejść do takiej przestrzeni. Motyw płytek za lustrem kojarzy nam się z delikatnie falującym morzem. Sam ich widok działa kojąco, ich rytm uspokaja. Jak wam się podoba mieszkanie w nadmorskim klimacie od dziewczyn z P2 Pikiel & Piltz? Dajcie znać!

Czytaj też: Architektura w Polsce | Wnętrza | Mieszkanie | Sopot | Renowacja

 

źródło: P2 Pikiel & Piltz 
zdjęcia: Jakub Nanowski @jnanowski /  perspektywa.net.pl