Mieszkanie w stylu vintage w kamienicy w Warszawie

Projekt wnętrza powstał w pracowni Schudy Studio. Mieszkanie położone jest w centrum Warszawy, a jego wystrój nawiązuje do stylu vintage.

Realizacja tego projektu nie była łatwym zadaniem. Architekci dokładnie przeanalizowali zastany układ, który stwarzał wiele ograniczeń. Wzdłuż lokalu ciągnął się długi korytarz, który był otoczony ścianami konstrukcyjnymi. W starym układzie kuchnia odcięta była od strefy dziennej, prowadził do niej osobny korytarz, biegnący obok bardzo małej łazienki. Brakowało miejsca do przechowywania, miejsca dla pralki i suszarki. W zastanym wariancie trudno było też zmieścić prysznic, o którym marzyli właściciele. Postanowiono więc wyburzyć część ścian działowych i totalnie zmienić wnętrze.

W trakcie projektu zaproponowałyśmy nowy układ funkcjonalny mieszkania, który zakładał połączenie kuchni z salonem, powiększenie salonu kosztem jednej z sypialni – mówią autorki projektu.

Dzięki zmianom w układzie udało się stworzyć większą łazienkę, w której znalazła się wanna i osobno kabina prysznicowa. Wzdłuż korytarza, na wysokości salonu zaprojektowane zostały dwuskrzydłowe przeszklone drzwi, które wpuszczają naturalne światło do strefy komunikacji. Charakterystyczne drzwi z okienkami pełnią też dekoracyjną funkcję.

Chcąc wykorzystać przestrzeń korytarza i nadać mu nową funkcję, ustawiono tu regał na książki i ulubione akcesoria właścicieli. Duże, nieregularne lustro odbija światło docierające z salonu i optycznie poprawia proporcje holu.

W nowym obrysie kuchni również udało się wygospodarować znacznie więcej miejsca na przechowywanie i wygodny, długi blat do kuchennej pracy. Brak wiszących szafek nad blatem uwolnił przestrzeń, a miejsce do przechowywania zagwarantowano dzięki dolnej zabudowie oraz szafkom aż po sufit po przeciwnej stronie.

Przesunięcie ściany między salonem a sypialnią sprawiło, że poprawione zostały proporcje salonu, bez uszczerbku dla komfortu korzystania z sypialni głównej. W sumie mieszkanie w kamienicy w Warszawie ma 75 m kw. powierzchni.


Mieszkanie posiada wiele elementów nawiązujących do stylu vintage. To przedmioty, które częściowo zostały wyszukane w trakcie prac projektowych. Ważnym meblem jest stół w salonie, który w przeszłości należał do babci właścicielki.

Mając na uwadze, że mieszkanie znajduje się w starej kamienicy odpowiednio dobraliśmy materiały, stąd też w kuchni znajdziemy klasyczne oktagonalne płytki, w łazience równie popularne kiedyś, proste płytki 15x15cm, na podłodze parkiet w formie jodły klasycznej w eleganckim, zgaszonym odcieniu – dodają autorzy projektu.

W efekcie powstało spokojne, nastrojowe wnętrze, o którym marzyli właściciele.

Projekt: Schudy Studio
Zdjęcia: ZASOBY STUDIO

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Warszawa | Kamienica | whiteMAD na Instagramie 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły