Trudno uwierzyć, że ma tylko 48 m kw. powierzchni. Mieszkanie z widokiem na Odrę powstało we Wrocławiu. Projekt jego wnętrza to dzieło architektów z pracowni MAUVE, którzy wypełnili przestrzeń oryginalnymi dodatkami. Tutaj liczył się każdy detal.

To realizacja, w której głównym założeniem było wyróżnienie się na rynku długoterminowych wynajmów. Projektanci postawili zatem na prostotę, nowoczesność, funkcjonalność wnętrza oraz wysokiej jakości materiały. Wyjściową koncepcją projektantów było stworzenie wnętrza luksusowego, ale też przytulnego. Podczas pierwszej wizyty w stanie deweloperskim nieruchomości spodobał im się kolor stolarki okiennej – ciemny szary. Zdecydowali się użyć tego odcienia jako głównego składnika palety barw. Odpowiednio skomponowane ciemne, grafitowe otoczenie dało uczucie ciepła i intymności. Złoto zostało wybrane do skontrastowania z powyższym kolorem i ożywienia scenerii. Realizuje ono równocześnie założenia projektowe – jest eleganckie, a jego barwa ciepła.

Projektanci z pracowni MAUVE twierdzą, że klimat we wnętrzu można uzyskać za pomocą światła. Z tego względu w projekcie jest sporo punktów oświetleniowych, a w każdym z pomieszczeń starano się uzyskać inny nastrój, za pomocą różnych rodzajów opraw czy lamp. Tak oto rola światła zmienia się w zależności od rodzaju pomieszczenia – w sypialni jest stonowane i łagodne oraz umożliwia czytanie w łóżku, w pokoju dziennym relaksujące, aktywizujące do działania. Poza oświetleniem głównym zdecydowano się na dobór oświetlenia dekoracyjnego. Tutaj z pomocą przychodzą oprawy marki AQForm charakteryzujące się złotym wykończeniem. Oprawy zamontowano w towarzystwie lamp wiszących, dających łagodne światło. Te lampy służą głównie do doświetlania stolików. Leżanka otrzymała kinkiet z serii lamp wiszących, funkcjonujący w ten sam sposób. 

Projekt strefy relaksu to autorski pomysł projektantów. Wcześniej architekt zaplanował w tym miejscu stół jadalniany, ale ostatecznie to koncepcja projektantów zdobyła serce inwestorów. Strefa relaksu zlokalizowana z zachwycającym widokiem na miasto, ma spełniać funkcję regenerującą i odprężającą mieszkańców po wyczerpującym dniu.

Mieszkanie z widokiem na Odrę

Wrażenie przytulności wnętrza potęgują ciepłe kolory, drewno, obicia zasłon, ale przede wszystkim oświetlenie. Punkty świetlne rozmieszczone w każdym z pomieszczeń tworzą różne kombinacje gry świateł o ciepłej barwie. Gdy zajdzie słońce, wnętrze może nadal pozytywnie nastrajać domowników. Mieszkanie odpowiada na potrzeby zarówno pary, jak i singla ceniącego sobie wygodę i efektowne rozwiązania.

Studio projektowe MAUVE zajmuje się projektowaniem wnętrz oraz nadzorowaniem etapów realizacji swoich projektów. Architekci dysponują bazą zaufanych podwykonawców oraz wyręczają inwestorów w zamawianiu materiałów wykończeniowych.

Czytaj więcej: Wrocław | Wnętrza | Meble

fot. Studio projektowe MAUVE