Mieszkanie z widokiem na sosny zaprojektowali architekci z Mood-studio. Powstało dla rodziny, gdzie głównymi założeniami projektowymi była funkcjonalność i estetyka. Architektów czekało wydzielenie przestrzeni: salonu, sypialni i pokoju córki w mieszkaniu 40m2. Zadanie było dość trudne, szczególnie pod względem podziału pomieszczeń, przy którym nie obyło by się bez pomocy konstruktora. Jednak wspólne rozmowy i decyzje podejmowane przez architektów wraz z klientem doprowadziły do uzyskania nawet lepszego rozwiązania niż oczekiwano na początku! 

Największe pomieszczenie to salon, jadalnia oraz aneks kuchenny. Układ wyposażenia był mocno uzależniony od naturalnego światła – siedząc przy stole czy na sofie mamy widok na piękne sosny za oknem. Pierwsze co widzimy wchodząc do pomieszczenia to zielona, butelkowa sofa. Miała być wygodna i rozkładana, dlatego jest świetnym miejscem do odpoczynku oraz przenocowania gości.

Od początku klient wspominał, że marzy mu się cegła – wykonując regał bez pleców udało się wyeksponować jeszcze bardziej ulubiony materiał! Na przeciwko znajduje się nietypowa jadalnia, w której miejsce znalazł okrągły stół. Na co dzień z dwoma krzesłami, lecz podczas spotkań rodzinnych zmieści się przy nim znacznie więcej osób. Zielone siedzisko jest natomiast ulubionym miejscem córeczki klientów. Z tyłu mamy ukryte drzwiczki z miejscem na przechowywanie. W małym mieszkaniu liczy się każdy zakamarek, dlatego jeszcze przed wykonywaniem kuchni wiedzieliśmy co będzie się mieściło w każdej szafce i szufladzie. Na zdjęciu kuchni w tle znajduje się niewidzialna szafa gospodarcza – dzięki zastosowaniu lustrzanych frontów, udało się powiększyć przestrzeń korytarza.

W sypialni pod oknem zmieściło się duże łóżko z butelkowo – zielonym wezgłowiem. Domownicy mają widok z łóżka na spory zbiór swoich książek . Natomiast z tyłu za ażurową ścianką znajduje się garderoba. Dzięki zastosowaniu ażuru nie zablokowaliśmy całego naturalnego światła, ale wiszące ubrania nie rzucają się w oczy po wejściu do pomieszczenia. Pod ścianą został wydzielony kącik z wiszącą toaletką i pufą w kolorze przewodnim mieszkania.

W projektowanym wyposażeniu staraliśmy się opierać na metodzie Montessori. Wysokość łóżka, biurka z krzesełkiem, regałów zostały dopasowane tak, aby córeczka bez pomocy rodziców mogła z nich korzystać na co dzień. Ważnym aspektem było również myślenie przyszłościowe. Pokój zmienia się razem z dzieckiem. Podest z szufladami jest na tyle długi i szeroki, że bez problemu pomieści standardowy materac dla dorosłego. Blat biurka jest składany, aby było więcej miejsca i będzie można przenieść go wyżej (bez kolizji z gniazdkami elektrycznymi). Kolorem przewodnim w mieszkaniu jest butelkowa zieleń, natomiast w pokoju dziecięcym zostały zastosowane przyjemne, zielone pastele.

Czytaj też: Wnętrza | Sypialnia | Mieszkanie | Polska

Zdjęcia: Kroniki – Hanna Połczyńska
Projekt: Mood-studio Iga Żywica / Mieszkanie z widokiem na sosny. Ma 40 metrów kwadratowych.