Mieszkanie z zielonym tarasem znajduje się w centrum Warszawy. Jego powierzchnia to 180 m kw. Projekt wnętrza wykonali architekci z Pracowni Projektowej JIO.

Mieszkanie znajduje się w kameralnym, trzykondygnacyjnym budynku. Architekci tak zaprojektowali budynek, aby mieszkańcom zapewnić poczucie prywatności i odsłonić widok na korony drzew pobliskiego parku.

Duża, otwarta i przeszklona przestrzeń z ogrodem zimowym i tarasem w centrum miasta to wszystko, o czym można marzyć. By te marzenia się spełniły, właściciele poprosili o pomoc Aleksandra Jankowskiego i Agatę Opyrchał z Pracowni Projektowej JIO. Już wcześniej mieli okazję współpracować, więc mieli pewność i pełne zaufanie do pracy projektantów. Architekci przeprowadzili prace szybko i sprawnie, a efekt był dokładnie taki, o jakim marzyli inwestorzy.

Do mieszkania prowadzi hol subtelnie inspirowany stylem art deco.

Całe osiedle jest zaprojektowane na bardzo wysokim poziomie, wejścia i klatki schodowe są wykończone dobrej jakości materiałami, np. fornirem dębowym. A ponieważ mieszkanie musi być „lepsze” niż część wspólna, zdecydowaliśmy się mocno zaakcentować wejście i wyraźnie zasygnalizować, że wchodzimy do eleganckiego wnętrza – mówi Aleksander Jankowski.

W holu znajdziemy wejścia do dużej garderoby na wierzchnie okrycia oraz do łazienki dla gości, dzięki czemu już od wejścia przywitają nas klasa i elegancja. Dbałość o szczegóły widać w fornirowanych zabudowach ukrywających rozdzielnie elektryczne od alarmu, bezpieczniki itp.

Część dzienna to przestronna otwarta przestrzeń z wydzielonymi strefami kuchni i jadalni oraz wypoczynkowej. Jasna kuchnia została zaprojektowana tak, by ukryć swoją funkcję. Zrezygnowano z rozwiązań typowych dla tego rodzaju wnętrz jak np. górne wiszące szafki. Postawiono za to na ciąg roboczy z szafkami, których fronty i blaty zostały wykonane z lakierowanego na biało MDF-u. By nadać im finezji, zostały udekorowane mosiężnymi cokołami. Ściana nad blatem została pokryta jasnym kamieniem z delikatnym żyłkowaniem, dzięki czemu całość wygląda zdecydowanie bardziej elegancko. Lodówka została ukryta w zabudowie przy drugiej ścianie. Jedyne sprzęty, które świadczą o funkcji tej przestrzeni, to piekarnik i mikrofala, które pozostają widoczne. Ze strefy kuchennej została wydzielona przestrzeń jadalniana.

Optyczny podział tych przestrzeni został wprowadzony za pomocą użycia dwóch odmiennych materiałów na podłodze. Duży stół stoi w części wyłożonej dębowym parkietem. Łatwiejszy do utrzymania w czystości kamień znajduje się tylko wzdłuż zabudowy, czyli w miejscu narażonym na zachlapanie i zabrudzenie. Nad okrągłym stołem wisi kultowa już lampa Skygarden zaprojektowana przez Marcela Wandersa dla marki Flos. Jest to jeden z nielicznych ciemnych elementów we wnętrzu, dzięki czemu akcent ten skupia na sobie dużo uwagi. Niski, drewniany bufet z półkami stanowi umowną granicę między częścią kuchenno-jadalnianą a wypoczynkową.

mieszkanie z tarasem

Mieszkanie z zielonym tarasem znajduje się w Warszawie

Wyjątkowym miejscem przeznaczonym do relaksu w apartamencie jest ogród zimowy przylegający do salonu. Z przeszklonego kubika rozpościera się z przepiękny widok na drzewa. Bez względu na porę roku, ogród pomaga właścicielom się zrelaksować i odpocząć. Właśnie z myślą o takim przeznaczeniu ta przestrzeń została zaprojektowana, dlatego wypełniają ją wygodne meble tapicerowane i kolejny kwiecisty dywan marki Moooi.

Druga część mieszkania to prawdziwe intymne królestwo właścicieli z sypialnią, która jest połączona z przestronną łazienką. W jasnej i stonowanej przestrzeni dominuje duże łóżko tapicerowane tkaniną w klasyczną, czarno-białą pepitkę z szerokim, miękkim wezgłowiem.

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Kuchnia | Łazienka | whiteMAD na Instagramie

fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Kamila Jakubowska-Szmyd

źródło: Pracownia Projektowa JIO