Ponad stumetrowe mieszkanie mieści się w sercu słynnej paryskiej dzielnicy Le Marais. Zamieszkuje je młoda, czteroosobowa rodzina, która zatrudniła Batiik Studio, aby całkowicie odmienić zastane w apartamencie wnętrza.

Mimo że mieszkanie przeszło gruntowny remont to architekci postanowili zachować jego wyjątkowy i historyczny charakter. Renowacji i odnowie poddano oryginalny parkiet i sztukaterie zdobiące sufit. Ciekawym i nowym elementem wystroju stały się specjalnie zaprojektowane regały będące jednocześnie ścianą oddzielającą strefę dzienną od sypialni. Dzięki temu zabiegowi możemy odnieść wrażenie, że wchodzi się do niej przez drzwi do ogromnej szafy. Wcześniej mieściła się tam kuchnia. Projektanci postanowili przenieść ją jednak w inne bardziej słoneczne i przestronne miejsce. Wynikało to z trybu życia rodziny, która najwięcej wolnego czasu spędza przy wspólnym gotowaniu oraz spożywaniu posiłków. Całość mieszkania utrzymana jest w jasnych lecz bardzo stonowanych kolorach, które dzięki dodatkom w postaci naturalnego drewna oraz designerskich i prostych mebli nabiera nastrojowego, domowego klimatu.