Ta niewielka, znajdująca się w Budapeszcie kawalerka zaprojektowana została przez studio Position Collective. Mieszkanie dostosowane zostało do potrzeb właścicieli, którzy większość swojego czasu spędzają na podróżach po świecie.

Dodatkowo, podczas ich nieobecności mieszkanie jest wynajmowane do turystów. Architekci musieli również mocno obniżyć koszty remontu, dlatego zdecydowano się użyć prostych i tanich, ale efektownych materiałów.

Najważniejszym punktem w całym mieszkaniu jest łóżko. Nadano mu formę podestu, pełniącego funkcję ogromnego schowka. Na uwagę zasługuje również ściana wykonana ze sklejki, którą w dowolny sposób można modyfikować oraz rozbudowywać. Całość utrzymana jest w jasnych pastelowych kolorach. Po remoncie właściciele stwierdzili, że mimo małych gabarytów nie zamieniliby swojego mieszkania na żadne inne.

fot. Position Collective