Minimalistyczna kaplica ślubna zaprojektowana została przez architektów z pracowni Syn Architects na zlecenie prywatnej firmy Lushang Group, która inwestuje od 2019 roku we wschodnich Chinach. 

Hometown Moon, bo tak została nazwa ta niezwykle minimalistyczna kaplica jest częścią strategii kreatywnej zleconej przez Lushang Group w 2019 roku dla obszaru powierzchni 55 kilometrów kwadratowych na północ od miasta Taian, mającej zachęcić odwiedzających do odkrywania naturalnego krajobrazu i wesprzeć rozwój lokalnych społeczności. 

Lushang Group zażądała od nas holistycznego podejścia, aby połączyć ciąg górskich wiosek w okolicy. Wróciliśmy do miejsca narodzin konfucjanizmu, odbudowując relacje między dualnościami takimi jak miasto wieś. Oba budynki uzupełniają się wzajemnie jako symboliczne odpowiedniki. Po przejściu przez górę, rzekę pokonaniu kilku zakrzywionych ścieżek, odwiedzający w końcu docierają do budynku -mówią architekci z pracowni Syn Architects.

Minimalistyczna kaplica ślubna składa się z dwóch obiektów. Pierwszy to obiekt pełniący funkcję sali bankietowej, w której odbywać mogą się wesela. Drugi obiekt – naszym zdaniem znacznie ciekawszy – to kaplica ślubna, która składa się z części nadziemnej wychodzącej ponad taflę wody w basenie i podziemnej, w której odbywają się ceremonie.

Podświetlone półokrągły świetlik powstał nad basenem z wodą symuluje księżyc, który nigdy nie zachodzi„. Architektom zależało, aby budynek inspirowany był naturalnymi zjawiskami, dzięki czemu lepiej wpisze się w naturalny krajobraz chińskich gór. Obiekt działa jak olbrzymia soczewka, która załamuje światło i kumuluje je w podziemnej kaplicy, w której odbywają się śluby.

Budynek kaplicy skryty jest pod betonową konstrukcję z dużym zewnętrznym zadaszeniem wspartym na kolumnach osadzonych w głębokich wycięciach. Wewnątrz wysokiej hali znajduje się rzeźba przypominająca porośniętą trawą i mchem górę. Obok znajdują się schody, które prowadzą na dach z płytkim basenem, skąd rozciąga się majestatyczny widok na pasmo górskie. Efektksiężycajest tworzony przez półsferyczną formę, która przecina płaszczyznę dachu hali, wyłaniając się ponad nią jako podświetlone okno i odbijając światło w dół. Pełne wdzięku płyty skalne, kamienne rzeźby, gładki szary beton pokrywający ściany i podłogi konstrukcji, sprawiają wrażenie jakby były częścią góry  dodają architekci z Syn Architects

Dodatkowym zabiegiem był sposób w jaki półsferyczna konstrukcja odbija się w sadzawce.  Odbicie w zależności od punktu widzenia zmieniazachodzący księżycwksiężycw pełni. We wnętrzu powstaje podobny efekt, który wywołuje lustrzany sufit, który dodatkowo wzmacnia naturalne światło.

Zakrzywiona ściana ‚księżyca’ tworzy naturalną jamę echa, jak funkcjonalny symbol, który wzmacnia obietnicę między zakochanymi, przekazując ich przysięgi całemu światu” – podsumowują architekci

Czytaj też: Kościół  | Wnętrza | whiteMAD na Instagramie  | Minimalizm | Architektura | Ciekawostki

 

źródło: www.dezeen.com