Minimalistyczny dom w Toskanii. Z sypialni widok na lagunę!

Minimalistyczny dom w Toskanii zaprojektowali włoscy architekci Valeria Presicci i Carlo Pantanella D’Ettorre. Ich zadaniem była przebudowa i zmodernizowanie niewielkiego domu i przylegającego do niego ogrodu w niewielkiej miejscowości nieopodal zachodniego wybrzeża Półwyspu Apenińskiego na nizinie Maremma. 

Nizina Maremma przez wielu uważana jest za najbardziej malowniczy obszar nie tylko w Toskanii, ale i w całych Włoszech. Bagnisty teren niziny Maremma został przekształcony w region rolniczy w wyniku prac melioracyjnych prowadzonych w XX wieku. Sprawiło to, że w okolicy wybrzeża łatwo znaleźć skromne budynki gospodarskie osadzone w malowniczym krajobrazie. Jednym z takich budynków jest The Casamanda Residence, która została przebudowana przez duet architektów Valerię Presicci i Carlo Pantanella D’Ettorre.

Minimalistyczny dom w Toskanii, który powstał na deskach ich pracowni powstał na zlecenie prywatnego inwestora, który marzył o niewielkim, skromnym domu letniskowym dla siebie i swojej rodziny. Dom został wybudowany praktycznie od zera w miejscu, gdzie stał dawny budynek gospodarski, którego nie udało się uratować. Właścicielowi zależało także na jak najmniejszej ingerencji zastany ogród pełen drzewek oliwnych, czy winorośli.  


Dwukondygnacyjna nieruchomość wykorzystuje paletę materiałów i formę architektoniczną typową dla lokalnego budownictwa wernakularnego, czyli takiego, które nawiązuje do kultury, architektury i materiałów typowych dla danego regionu. 

“Dom, który stoi na miejscu wcześniej istniejącego budynku, został wymyślony na nowo jako mały, nowoczesny dom wiejski, w którym elementy natury materialnie ‘formują’ architekturę, podczas gdy odcienie ziemi i otaczającej zieleni mieszają się z powierzchniami i wchodzą do wnętrza budynku. “  – tłumaczą architekci 

Dom stoi przy wiejskiej uliczce i wznosi się delikatnie ponad istniejącym murem z piaskowca, który był odniesieniem przy wyborze kamienia na okładzinę budynku.

Ściana północna stanowi niemal w pełni zamkniętą elewację skierowaną w stronę drogi. Wysokie i wąskie okno wmurowane w tę ścianę umożliwia dostęp światła do klatki schodowej łączącej dwa piętra.

Zewnętrzna klatka schodowa na zachodnim szczycie składa się z dwóch odrębnych części. Dolna część łączy otwarte betonowe stopnie z metalową balustradą, natomiast górna część jest murowana z osadzonymi na niej terakotowymi stopniami.

Schody zapewniają bezpośredni dostęp do jednej z dwóch sypialni na pierwszym piętrze. Sypialnie oddzielone są od siebie centralnie położonym gabinetem doświetlonym przez świetlik dachowy.

“Na górze pokoje wykorzystują wysokość drewnianego dachu i otwierają się na wyjątkowe widoki w kierunku laguny na horyzoncie” – dodają architekci.

Czytaj też: Włochy | Dom jednorodzinny | Domek letniskowy | Architektura | Minimalizm |

 

źródło: archdaily.com
zdjęcia: Simone Bossi 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły