Mieszkanie należy do młodego małżeństwa pochodzącego z brazylijskiego Porto Alegre. To właśnie tam powstał Loft Diego!

Projekt mieszkania nazywanego Loft Diego stworzyła w brazylijska pracownia Arquitetura Nacional. Właściciele marzyli o stworzeniu otwartej minimalistycznej przestrzeni, dlatego architekci zrezygnowali z oddzielania pomieszczeń ścianami. Dzięki temu niemal całe mieszkanie stało się jedną, spójną całością.


Wyjątkiem jest łazienka oraz sypialnia, która znalazła się na antresoli. To właśnie do niej prowadzą schody, które stały się centralnym punktem mieszkania. Zauważcie, że nie dotykają ziemi, bowiem cała klatka schodowa została zawieszona pod sufitem. Całe mieszkanie ma niewiele ponad 59 metrów kwadratowych, jedna dzięki dużemu oknu i otwartej przestrzeni wydaje się zdecydowanie większe.