Dom w Piasecznie to nowa realizacja warszawskiego architekta Pawła Wyrzykowskiego. Cały projekt utrzymany jest w modernistycznym stylu, ale z elementami które wizualnie ocieplają wnętrze i pozytywnie wpływają na komfort mieszkania.

Pracownia architektoniczna Wyrzykowski Studio realizuje inwestycję „pod klucz”. Architekt przygotował autorski projekt domu w Piasecznie. Ważną rolę w całym wnętrzu będzie odgrywać sztuka, na którą zarezerwowano większość ścian. Inwestycja ma być oddana do użytku do końca października tego roku.

W pomieszczeniach, znajdujących się na parterze utrzymana została kolorystyka szarości, złamanej bieli i ciemnego grafitu. Do części dziennej prowadzi przedsionek, który został wydzielony za pomocą drzwi przesuwnych, które tak jak sama bryła budynku, nawiązują do stylistyki Bauhausu. To niewielkie pomieszczenie zostało wykończone w lakierowanej zabudowie w kolorze ciemnego grafitu. Warszawski architekt znalazł tu miejsce na sprytnie ukryte szafy wnękowe, zaś panele z drugiej strony skrywają wejście do toalety. Warto zwrócić też uwagę na drzwi wejściowe, wykonane niemalże w całości ze szkła – w stalowej lakierowanej ramie zostały osadzone przeszklenia z czterech rodzajów szkła. Przedsionek przechodzi w salon, którego centralną część stanowi kominek w minimalistycznej formie.

Wnętrze zostało ocieplone dywanem, a przez duże przeszklenia roztacza się piękny widok na ogród. Z tego samego powodu szklaną zabudowę zastosowano również przy klatce schodowej, za którą znajduje się gabinet z funkcjonalnym miejscem na książki. Wszystkie pomieszczenia przenikają się – salon łączy się z kuchnią. Tutaj miejsce do gotowania zostało zintegrowane ze stołem wykończonym w ciemnobrązowym dębowym fornirze – drewno przejęło funkcję ocieplenia przestrzeni.

Jednorodzinny dom w Piasecznie

Na piętrze zlokalizowane są dwie sypialnie: główna połączona z łazienką i gościnna z łazienką i garderobą. Również tutaj pomieszczenia oddzielone są od siebie w subtelny sposób, dający wrażenie przenikania się przestrzeni. Jasna kolorystyka ciekawie kontrastuje z ciemnobrązową podłogą z olejowanego dębu. Pokój kąpielowy wręcz wtapia się w sypialnię, Pozbawiona obudowy wanna i umywalka Antonio Lupi stanowią ozdobę wnętrza. Ze względów praktycznych toaleta została umieszczona w oddzielnym pomieszczeniu. Podobną kolorystkę zastosowano w pokoju gościnnym, który utrzymany jest w kolorystyce szarości i ciemnego brązu. Do pokoju gościnnego przylega łazienka, w której dominuje ciemny brąz na podłodze i na zabudowie umywalki i WC, z kolei ściany wykończone zostały brązowo-szarym kamieniem w szlifie.