Mural ozdobił ścianę budynku przy ul. Obrońców Wybrzeża w Gdyni. Powstał z inicjatywy Muzeum Miasta Gdyni, Stowarzyszenia Traffic Design i artysty Patryka Hardzieja. Mural powstał jako hołd dla Karola Śliwki – polskiego artysty, autora licznych okładek płyt, książek, znaczków i plakatów.

Fani wielkoformatowych murali powinni się wybrać na ulicę Obrońców Wybrzeża. Mural ozdobił tam ścianę budynku mieszkalno-usługowego. Mural ma prostą formę graficznych ikon, charakterystycznych dla twórczości Karola Śliwki. W tej formie zaprojektował go grafik Patryk Hardziej.

Tym wielkoformatowym malowidłem chcieliśmy uczcić dorobek jednego z najważniejszych polskich projektantów grafiki użytkowej. Widoczne na muralu znaki autorstwa Śliwki są wciąż nieocenionym źródłem inspiracji dla wielu pokoleń polskich projektantów – wyjaśnia Monika Domańska ze stowarzyszenia Traffic Design.

Mural był częścią większego projektu – wystawy „Karol Śliwka. Polskie Projekty, Polscy Projektanci”. Można ją było oglądać w Muzeum Miasta Gdyni. Na wystawie zaprezentowano szkice, notatki, fotografie, obrazy i obiekty z prywatnego archiwum Karola Śliwki.

mural Karola Śliwki

Karol Śliwka jest bardzo wszechstronnym twórcą. Ma w swoim dorobku projekty opakowań, okładek książek i płyt, znaczków oraz plakatów. Szczególne miejsce w jego karierze zajmują jednak znaki graficzne, stworzone m.in. dla Instytutu Matki i Dziecka, Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad, Biblioteki Narodowej, firmy Adamed czy Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych. Niektóre z nich są dziś uznawane za kultowe. Nie ma chyba w Polsce osoby, która nie kojarzyłaby charakterystycznej, typograficznej skarbonki PKO Banku Polskiego – tłumaczyAgata Abramowicz, zastępca dyrektora Muzeum Miasta Gdyni i kuratorka wystawy.

Karol Śliwka to wybitny grafik, autor ponad 400 znaków graficznych, które przez ostatnie 60 lat współtworzyły codzienność Polaków, kształtując ikonosferę przestrzeni publicznej. Powstały mural będzie o tym ciągle przypominać.

Czytaj też: Murale | Gdynia | Sztuka | Renowacja

Tak wyglądała ściana budynku przed wymalowaniem muralu:

fot. Rafał Kołsut, źródło: Traffic Design