Na Mazurach powstanie 5* hotel. “To naturalny luksus!”

Pasym to malownicze miasto z ponad 600-letnią historią, położone w sercu Mazur nad jeziorem Kalwa, w odległości 22 km od Olsztyna i 20 km od Portu Lotniczego Olsztyn-Mazury. Spółka Verdancy obecnie przygotowuje projekt budowy luksusowego hotelu w standardzie pięciu gwiazdek.

Obiekt zbudowany zostanie na liczącej ponad 6,5 ha działce, która położona jest 1,5 km od Rynku w Pasymiu. W ramach inwestycji powstanie luksusowy budynek hotelowy, gotowy pomieścić 70 gości oraz resort z 46 całorocznymi domkami. Dodatkowo inwestor zbuduje tutaj centrum konferencyjne, w którym jednocześnie przebywać będzie mogło nawet 300 osób. Chcecie więcej? W kompleksie nie zabraknie zespołu basenów, saun, nowoczesnego spa, centrum fitnes, restauracji, centrum biznesowego i portu.


Za projekt kompleksu odpowiada Maciej Jakub Zawadzki i jego biuro projektowe MJZ. To jeden z najzdolniejszych polskich architektów, który nie boi się wcielać w życie innowacyjnych i pragmatycznych pomysłów. Maciej Jakub Zawadzki jest absolwentem Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej oraz Sint-Lucas School of Architecture w Brukseli. Architekt zdobywał doświadczenie w polskich i zagranicznych biurach projektowych oraz zebrał sporo nominacji i nagród w branżowych konkursach. Dwukrotnie był nominowany do nagrody na najlepszy budynek świata przyznawanej podczas World Architecture Festival w 2011 w Barcelonie i w 2016 roku w Berlinie. W tym roku otrzymał German Design Award 2018 od Niemieckiego Instytutu Wzornictwa.

Sam architekt tak mówi o inwestycji:

Udaliśmy się na wizję lokalną projektu na 6ha działce helikopterem. Dzięki temu mogliśmy zobaczyć ją w pełni. Dopiero jednak gdy stanęliśmy na terenie zobaczyliśmy, jak piękne jest naturalne środowisko na tak dużym obszarze. Postanowiliśmy zachować tę mazurską dzikość i dosłownie zatopić wśród wysokich traw na terenie podmokłym nasze budynki, by się z nią wzajemnie uzupełniały. Taki jest właśnie efekt naszej propozycji projektowej – naturalny luksus.

Niezwykle ważna w projekcie jest także część kulinarna, o której koncepcje w obu restauracjach dba Marcin Jabłoński, laureat programu Top Chef oraz licznych konkursów kulinarnych, m.in. Bocuse d’Or (Belgia), Cup George Baptiste (Meksyk) czy Olympiady Kulinarnej Erfurt (Niemcy). W swojej kuchni stawia przede wszystkim na świeżość, sezonowość, wysoką jakość produktów oraz zdrowe i naturalne smaki. Marcin Jabłoński planuje szeroką współpracę z lokalnymi dostawcami, liczy na świeże, ekologiczne i regionalne produkty, które będą podstawą menu w hotelowych restauracjach.

Hotel w Pasymiu to unikalne połączenie architektury, kuchni i natury, jesteśmy przekonani, że nie tylko w skali Polskiej, ale i światowej. Należy podkreślić także dobrą współpracę z lokalnymi władzami. Ich otwartość, zrozumienie inwestycji i wsparcie, które jest tak cenne przy jej realizacji. Spółka Verdancy planuje realizację inwestycji w latach 2019 – 2020. Docelowo w kompleksie pracę znajdzie ok. 120 osób, w sezonie letnim ilość pracowników obsługujących gości może wzrosnać do prawie 220.

Gratulujemy zarówno architektom z biura MJZ – Maciej Jakub Zawadzki, jak i inwestorom! A mieszkańcom Mazur zazdrościmy kolejnej wspaniałej inwestycji w regionie!