Do realizacji przestrzeni publicznych podchodzimy ze szczególnym zaciekawieniem. To te fragmenty miast, z których korzystać mogą wszyscy mieszkańcy. W tym roku nowoczesną przestrzeń oddano w Jaworznie. Plac powstał z inicjatywy miasta, a jej projekt to dzieło architektów z pracowni RS+ Robert Skitek.

Projekt obejmował stworzenie wodnego placu zabaw wraz z zagospodarowaniem części jaworznickich plant powstałych na terenie byłej kopalni. Założenie tworzy zespół zatopionych w zieleni okrągłych placyków połączonych ze sobą strumykami spływającymi do centralnej części. Sam wodny plac zaprojektowano w środku założenia, otaczając go zazielenionymi pagórkami i zagłębiając nieco w stosunku do istniejącego terenu. 

Dzięki temu jego mali użytkownicy nie są na widoku przechadzających się głównymi alejkami spacerowiczów. Jest on wysepką otoczoną płytkim strumykiem, który pełni funkcję brodzika – tłumaczą autorzy projektu. 

Wodny charakter placu podkreśla posadzka, której wzór nawiązuje do rozbryzgującej się wody i jest tłem dla kolorowych zabawek. Wokół placu zaprojektowane zostały siedziska dla rodziców, by mogli w komfortowy sposób obserwować bawiące się dzieci. Budynek techniczny wraz z toaletami ukryty został w jednym z otaczających pagórków, od strony głównej alei. 

Plac jest miejscem, w którym można będzie odpocząć, a w gorące dni znaleźć ochłodę. Wokół placyków powstały drewniane siedziska. Można tutaj spotkać się z przyjaciółmi i słuchać szumiącej wody strumyka. Powstała też rozpięta nad kamieniami siatka, która zachęca do leżenia i patrzenia w niebo. Całość dopełnia zieleń w postaci szumiących traw, kolorowych krzewów i łąk kwietnych. Co ciekawe projekt zakładał zachowanie istniejących drzew zlokalizowanych w południowej części placu. Duże już drzewa dają tutaj najwięcej cienia. 

Pracownia: RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl
Inwestor: Gmina Miasta.Jaworzno
Lokalizacja: Jaworzno
Powierzchnia: 6900m2
Powierzchnia budynku: 114m2
Projekt: 2015
Realizacja: 2018
Autor: arch. Robert Skitek,
Współpraca: arch. Jakub Zygmunt, arch. Jarosław Zieliński, arch. Martyna Lenart-Zygmunt, stud. arch. Wojciech Zientek
Konstrukcja: Lechprojekt, Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
Technologie wodne: RBB Baseny, Anna Terentjew
Zieleń: Ekosystem-Pracowania Architektury Krajobrazu, Łukasz Bielawski
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski http://archifolio.pl