Punktem wyjścia do zaprojektowania mieszkania była kolekcja obrazów, mebli i bogaty księgozbiór inwestorki, która chciała znaleźć dla nich dobre miejsce. 

Wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni PL.architekci. Przestrzeń została podzielona w taki sposób, aby wyeksponować obrazy, meble i książki. Jednocześnie przemyślany podział sprawił, że strefy te nie konkurują między sobą i nie dominują. Wszystkie nowe zabudowy są bardzo minimalistyczne i pozbawione widocznych detali.

Księgozbiór został zamknięty w ramy dwustronnych regałów, które jednocześnie wydzielają ciąg komunikacyjny i kryją biokominek i telewizor. Kuchnia także została pozbawiona typowych atrybutów kuchennych (sprzęt AGD schowany został w szafie). Cały układ ścian i mebli zaprojektowano w taki sposób, by z każdego miejsca właściciele mogli spoglądać na pobliskie jezioro i park. W tym celu zrezygnowano również z tradycyjnych drzwi na rzecz dużych drzwi przesuwnych chowanych w ścianach – dzięki czemu uzyskano jeszcze bardziej otwartą przestrzeń.

Ażurowy drewniany sufit z jednej strony ukierunkowuje wzrok w stronę widoku za oknem, z drugiej – poprawia proporcje pomieszczeń i dodaje ciepłego charakteru.

Zespół projektantów z pracowni PL.architekci za ten projekt odebrał nagrodę „Najlepsze Polskie Wnętrze Prywatne 2016”. Nagrodę wręczono podczas Gali Architektura XXL portalu Sztuka-Architektury.pl. Gratulujemy!

projekt: PL.architekci: Bartek Bajon, Katarzyna Cynka (plarchitekci.pl, facebook.com/plarchitekci)
zdjęcia: Anna B. Gregorczyk