Naturalne materiały, stonowane barwy, eleganckie dodatki i meble od międzynarodowych projektantów. To wszystko znajdziecie w Say No More, który powstał w stolicy Ukrainy – Kijowie. To prawdopodobnie najpiękniejszy salon urody na Ukrainie. 

Say No More to coś więcej niż wyłącznie salon piękności. Lokal został zaprojektowany przez zespół architektów z pracowni Balbek Bureau w skład którego wchodzili założyciele pracowni Slava Balbek, Sofiia Hupalovska oraz Nataliya Stukonog. Say No More to nie tylko miejsce, w którym każda kobieta – ale i mężczyzna – zadbają o swoją urodę, ale także miejsce, w którym właściciele salonu organizują wernisaże, pokazy mody, a także kameralne imprezy towarzyskie. Właśnie dlatego wnętrze miało być zaprojektowane w taki spsób, by można je łatwo dostosować do bieżących potrzeb właścicieli.

Architekci zaproponowali podział dwupiętrowego lokalu o powierzchni przekraczającej 200 metrów kwadratowych na kilka pomieszczeń, które pozwoliły na wytyczenie poszczególnych części funkcjonalnych, przy jednoczesnym zachowaniu spójności estetycznej. W wyniku takiego podziału powstały cztery strefy.

„Właścicielem zakładu jest pochodząca z Kanady ekspertka branży beauty. Przez lata pracy w branży kosmetycznej nauczyła się, jak uszczęśliwiać klientów. To zrozumienie stało się podstawą rozwiązań wewnętrznych dostarczanych przez nasze biuro. Wejście na tę samą falę mentalną z klientem jest być może najważniejszym aspektem podczas pracy nad projektem. Naszemu zespołowi architektonicznemu udało się to zrobić. Dlatego proponowana koncepcja wystartowała natychmiast: najpierw w sercach i umysłach, a pół roku później – zmaterializowała się na ul. 36 Shota Rustavely w Kijowie.” – mówią architekci z Balbek Bureau

Strefa recepcji to największy i najbardziej przykuwający uwagę fragment salonu Say No More.  Jak dodają architekci ich celem było wywołanie natychmiastowego „efektu wow” u odwiedzających. Wylewany na miejscu betonowy łuk służy jako metafora złamanych stereotypów w branży kosmetycznej. Jest on wykonany z surowego, lanego betonu i waży kilkaset kilogramów. Budowa tej formy była procesem wieloetapowym; od montażu, przez dokowanie do ostatecznego połączenia nożyc i stonowania konstrukcji. Cały proces zajął ponad 4 miesiące.

Strefa barowa jest kolejnym pomieszczeniem, które ma rozpieszczać zmysły klientów. Znakiem rozpoznawczym tego wnętrza jest zestaw zaokrąglonych złotych paneli. Ich forma otacza ściany i kolumny, a następnie wizualnie łączy 3 strefy: wejście do salonu, baru i strefę pedicure. Zastosowane na ścianach panele wykorzystywane są w handlu detalicznym i służą jako półki barowe lub ścianki działowe. Panele wykonane są z polerowanej stali nierdzewnej (grubość 0,5 mm) z powłoką azotku tytanu. Lada prętowa pokryta jest czarnym metalem z surowymi szwami spawalniczymi wykonanymi celowo. Górna część pręta wykonana jest z materiału kompozytowego o grubości 12 mm.

Strefa pedicure znajduje się na podwyższonym podeście. Podia wyposażone są w zintegrowane szuflady przesuwne i umywalki do użytku personelu salonu; podczas imprez, umywalki przykrywane są pustymi stolikami kawowymi. W środku strefy znajduje się wolnostojąca umywalka, która została złożona z dwóch sowieckich wanienek dziecięcych. Ogólnie rzecz biorąc, strefa pedicure jest wykończona jasnymi tonami z kontrastującymi złotymi akcentami, co daje uczucie czystości bez sterylnego wyglądu sali operacyjnej.  Ostatnia strefa została zlokalizowana w piwnicy i przeznaczona jest na zabiegi pedicure i manicure. 

Czytaj też: Minimalizm | Ukraina  | Kijów  | Beton | Kamienica | Podróże |

Projekt wnętrza : Balbek Bureau / Say No More – najpiękniejszy salon urody na Ukrainie
Architekci: Slava Balbek, Sofiia Hupalovska, Nataliya Stukonog
Project manager: Natalia Kozak
Powierzchnia: 200 mkw
Realizacja: 2020
Lokalizacja: Kijów, Ukraina
Zdjęcia: Yevhenii Avramenko