Najwęższa biblioteka świata? Nie! To tylko złudzenie optyczne.

Ten nietypowa  “dobudówka” powstała przy jednej ze szkół w Kopenhadze. W jej murach mieścić się będzie nowoczesne Centrum Kulturalne, a także biblioteka i świetlica. Obiekt ma za zadanie zacieśnianie więzów między lokalnymi społecznościami.

Projekt powstał w pracowni COBE. Niemal każdy element budynku był konsultowany i przedyskutowywany z mieszkańcami sąsiednich budynków i przedstawicielami lokalnych społeczności. Celem stojącym przed architektami, było stworzenie nowoczesnego miejsca, które będzie zachęcało do spotkań między sąsiadami.


Co ciekawe, budynek powstał jako dobudówka do istniejącej szkoły, a biblioteka znajdująca się w nowo powstałym budynku będzie dostępna dla uczniów. Najciekawszym elementem budynku jest jednak jego nietypowy kształt. Najszersza ze ścian tworzy front, który zasłania bryłę budynku, tworząc do niego nowe główne wejście od strony ulicy. Jej dach i ściany boczne, zachodzą na szkołę, tworząc ciasne zwężenie służące jako korytarz prowadzący do szkoły. Zabieg ten sprawił wrażenie, jakby boczna ściana budynku była niewiarygodnie wąska.


Słowo o architektach: 
COBE Architects – duńska pracownia założona w Kopenhadze przez architekta Dana Stubbergaarda. Obecnie w szeregach pracowni pracuje 130 architektów, planistów oraz pracowników administracyjnych z wielu krajów. Na stronie pracowni czytamy: „W naszej metodzie pracy centralną rolę odgrywa interdyscyplinarna praca zespołowa, a każdy zespół projektowy współpracuje z szerokim gronem ekspertów zewnętrznych w celu uzyskania jak najlepszych możliwości i możliwości znalezienia innowacyjnych rozwiązań w każdym projekcie.”  

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły