Nietypowa willa znajduje się w miejscowości Dobřichovice w Czechach. W jej wnętrzu powstało nowoczesne mieszkanie, którego projekt przygotowali architekci z pracowni Karnet architekti.

Willa w Czechach ma bogatą historię. Jej budowę zakończono w 1906 roku, gmach powstał według projektu architekta Františka Buldra. Od 1934 roku mieszkał w niej pisarz i krytyk literatury František Xaver Šalda. Przebudowa budynku nastąpiła w 1939 roku. Wykonano ją według projektu Karela Šťastnego. To właśnie wtedy budynek zyskał charakterystyczną wieżę z dachem namiotowym. Do dziś przetrwały oryginalne żeliwne balustrady i brama wjazdowa.

Nowe lokum właścicieli miało czerpać maksymalnie dużo z cennej, starej tkanki, ale jednocześnie być nowoczesnym miejscem do życia. XXI wiek stawia przed nami wyzwania – żyjemy inaczej niż ludzie sto lat temu, dlatego konieczne było dostosowanie projektu willi do wymagań współczesności.

Architekci chcieli wizualnie oddzielić nowe elementy budynku od oryginalnych. Architekci postanowili przenieść pierwotne wejście główne na parter. W ten sposób zyskali miejsce na przechowywanie ubrań oraz ogólną przestrzeń przedpokoju. Dzięki zmianom udało się wydzielić pomieszczenie gospodarcze oraz zbudować dodatkową szatnię.

Wybraliśmy materiały tak, aby każdy, kto wejdzie do willi, poczuł jej wielkość i wyjątkową atmosferę. Podłogi wyłożone są marmurem, a jego rysunek płynnie nawiązuje do forniru orzechowego wbudowanych szafek. Ze względu na niski sufit oświetlenie jest montowane na powierzchni. Cienkie promienie światła wpadają zza szaf, podkreślając kontrast nowego i starego – opisuje architekt Michael Karnet.

Po przebudowie kuchnia znalazła się na pierwszym piętrze. Właściciele spędzają tu sporo czasu. Nic w tym dziwnego! Kuchnia umieszczona została od północnej strony, a okna kadrują atrakcyjne widoki na zieleń. Właściciele zainwestowali w rozwiązania typu smart, dlatego starą, główną bramę wjazdową otwierają korzystając z tabletu – przydaje się to zwłaszcza wtedy, kiedy rodzinę odwiedzają goście.

Na drugim piętrze budynku zbudowano pokoje dziecięce i główną łazienkę. Na trzecim znalazła się główna sypialnia z łazienką i garderobą. Prowadzą do niej czarne, strome schody, które kierują domowników do charakterystycznej wieży. Łóżko znajduje się na oryginalnym, drewnianym podium. Stopnie wyróżniono delikatnym podświetleniem. W wieży znajduje się dwanaście okien, które ustawione zostały w taki sposób, aby właścicielom zapewniać poczucie prywatności.

Staraliśmy się zachować maksimum oryginalnych detali. Do otworów zaprojektowaliśmy repliki drewnianych okien skrzydłowych, które zachowały swoją pierwotną formę. Słupki balustrady odlano w formach wykonanych według zachowanego wzoru – dodaje architekt.

Realizacja projektu była wyzwaniem. Architekci musieli przekonać właściciela do zachowania fryzów elewacyjnych. Na szczęście udało się!

Czytaj też: Metamorfoza | Dom | Elewacja | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

fot. Petr Polák, petrpolak.photo

Współtwórca koncepcji: Jiří Lukáš
Architekt krajobrazu: Flera
Stolarka: Milan Krejčí
Nadzór budowlany: Jiří Mach
Firma budowlana: Tomáš Kadeřábek