Przedszkole w życiu człowieka odgrywa bardzo ważną rolę. To jeden z elementów, który kształtuje człowieka i wpływa na jego osobowość. Architekci z pracowni Toprojekt uważają, że dzieci nie można lekceważyć i serwować im jedynie pokolorowanych wnętrz. To wrażliwy odbiorca, który stawia przed projektantami najwyższe wymagania. Taka idea przyświecała im projektując budynek przedszkola w Żorach.

Architekci mieli do wykorzystania niewielką działkę, której kształt jest zbliżony do trójkąta. W bezpośrednim sąsiedztwie szkoły. Sąsiednia zabudowa narzucała raczej sięgniecie po rozwiązanie dwukondygnacyjne, jednak architekci postanowili zaprojektować parterowy budynek o zaokrąglonych narożnikach, który wypełnił prawie całą możliwą do zabudowania powierzchnię – projektanci nie musieli „upychać” placu zabaw, zamiast tego zaprojektowali rozległy taras na dachu.

Żeby zapewnić dostęp światła dziennego do wszystkich pomieszczeń i przestrzeni komunikacyjnych, w środek przedszkola wstawiliśmy prostokątne atrium, kawałem zewnętrznego świata do którego wpada śnieg i deszcz oraz stale zmieniające się światło słoneczne – wyjaśniają autorzy projektu.

Ażurowymi, stalowymi schodami dostać można się z atrium na dach. Opływowy w kształcie, pokryty drewnem taras z dwoma okrągłymi wyspami zieleni pośrodku ma zachęcać dzieci do biegania po coraz to innych torach. Poza tarasem powierzchnia dachu pokryta jest trawami ozdobnymi. Podczas budowy zasadzono kilka drzew, które mają częściowo zacieniać taras, jednak minie jeszcze kilka lat, nim wyrosną. 

Okładziną z pionowych desek pokryto również ściany zewnętrzne. Ściany i dach będą się naturalnie starzeć, drzewa wzrastać, a trawy zagęszczać. Funkcjonowanie i starzenie się budynku w perspektywie lat jest dla nas równie – a może nawet bardziej – istotne od jego wyglądu w momencie oddania do użytkowania.

Projektanci z biura Toprojekt zdecydowali się na trójkątny kształt budynku z zaokrąglonymi narożnikami. Sięgnęli również po lany beton na miejscu budowy do konstrukcji ścian zewnętrznych.

Przedszkole znajduje się w dzielnicy Kleszczówka na przedmieściach Żor jako rozbudowa parterowej szkoły wykonanej w konstrukcji stalowej pokrytej płytami typu sandwich. W bezpośrednim otoczeniu dominuje niestety chaotyczna zabudowa jednorodzinna, budynek przedszkola ma nieco tonować architektoniczny chaos i wprowadzać nową jakość w przestrzeni.


Publikacja powstała w ośrodku domków na wynajem Camppinus Park w Jezierzanach, gdzie redakcja magazynu whiteMAD tymczasowo przeniosła swoją siedzibę. Jeżeli jesteście miłośnikami nowoczesnej architektury, inteligentnych domów oraz weekendowych wypadów za miasto, to miejsce jest dla was idealne!

fot. Juliusz Sokołowski