Nietypowy apartamentowiec w Portugalii. Działka ma zaledwie 88 mkw!

Nietypowy apartamentowiec w Portugalii, który dziś mamy przyjemność opisywać powstał przy Rua de Agramonte 339 w mieście Porto. Odpowiednie połączenie starego z nowym to niełatwa sztuka. W szczególności gdy mowa o kilkupiętrowym budynku, który znajduje się na małej i wąskiej działce w samym centrum miasta. Sprawdzamy, jak architekci z pracowni Paulo Merlini Architects poradzili sobie z tym zadaniem. 

Zamiarem klientów, którzy zgłosili się do architektów z pracowni Paulo Merlini Architects, było stworzenie budynku mieszkalnego z apartamentami typu studio i apartamentami z jedną sypialnią. Pierwszym wyzwaniem była działka w kształcie trapezu o powierzchni zaledwie 88 metrów kwadratowych. Jej frontowa krawędź ma zaledwie 5,5 metra i zwęża się, aż do szerokości 2 metrów.

“Biorąc pod uwagę typologię działki, umieściliśmy klatkę schodową w centralnej części kubatury, uwalniając elewacje, a tym samym optymalizując przechwytywanie naturalnego światła wewnątrz mieszkań. Powtarzająca się logika dystrybucji w tego typu działkach w mieście Porto. Aby jak najlepiej wykorzystać teren, stworzyliśmy złożoną typologię simpleksów i dupleksów od drugiego piętra w górę i zintegrowaliśmy małą przestrzeń handlową na pierwszym piętrze, wzmocnioną patio na tylnej elewacji.” – zaczynają architekci

W ten sposób udało się zmniejszyć ilość powierzchni wykorzystywanej na korytarze (powierzchnia nieprzeznaczona do sprzedaży) poprzez optymalizację powierzchni mieszkań, co pozwoliło stworzyć we wnętrzu aż jedenaście jednostek o łącznej powierzchni 649 metrów kwadratowych. Co ważne, poszczególne mieszkania różnią się swoimi rozmiarami i układem, co pozwoliło na dopasowanie oferty do różnych potrzeb i różnej zasobności portfela.


“Pomimo różnorodności i w celu zapewnienia łatwego i prawidłowego wykonania prac, zadbaliśmy o standaryzację elementów, które je tworzą.” – dodają architekci z pracowni Paulo Merlini Architects

Biorąc pod uwagę niewielki rozmiar mieszkań i aby optycznie “powiększyć” wnętrza, stworzono nieregularną elewacją wykonaną z przeplatających się betonowych łuków, które nadają bryle większej dynamiki.

Wybór łuków ma tu podwójny cel. Z jednej strony pomagają dodać elewacji elegancji, łącząc elementy tworzące fasadę, z drugiej strony wykorzystują fakt, że łuk jest elementem architektonicznym, który najlepiej dostosowuje się do kształtu bryły, wzmacniając empatyczny charakter całości.

“Aby zagwarantować prywatność mieszkańcom, stworzyliśmy kwietniki o wysokości 0,80 m, które blokują osie widzenia z ulicy, zapewniają dodatkowy komfort wnętrzom typologii i pomagają komponować elewację poprzez kontrast między elementami naturalnymi a betonem.
Na głównej elewacji łuki definiują otwory dostępu do małych balkonów o głębokości 0,60 m, również typowych dla miasta Porto. W ten sposób osiągnęliśmy budynek, który, choć estetycznie ma bardzo charakterystyczny charakter, reinterpretuje historię, czerpiąc inspirację z bardzo specyficznej logiki typowej typologii miasta.” – podsumowują architekci

źródło: Paulo Merlini Architects / www.paulomerlini.com
zdjęcia: Ivo Tavares Studio / www.ivotavares.net 

Czytaj też: Portugalia | Apartament | Mieszkanie | Elewacja | whiteMAD na Instagramie  | Wille i rezydencje

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły