Ten nietypowy dom znajduje się w powiecie bolesławieckim. Zaprojektowali go architekci z pracowni Rewizja Grupa Projektowa – Krzysztof Grześków oraz Alicja Sawicka.

Architekci określają ten projekt mianem „domu dla TIR-a”, wszystko z powodu nietypowego połączenia budynku z dużym warsztatem i garażem dla TIR-ów oraz pomieszczeń biurowych. Chcąc zachować klimat „normalnego” domu, projektanci wysunęli część mieszkalną do granicy działki.

Charakterystyczny wyraz architektoniczny został uzyskany przez rozsunięcie trzech brył o kształcie archetypicznego domu. Dzięki temu zabiegowi dostosowano skalę dużego obiektu do sąsiedztwa pełnego typowych domków jednorodzinnych – tłumaczy architekt Krzysztof Grześków.

Środkowa wysunięta część jest mocno przeszklona i podkreśla wejście do części mieszkalnej. Znajduje się tutaj hol z panoramicznym widokiem na ogród. Szklany fragment dzieli całe założenie na różne funkcje. Warto zwrócić uwagę na ogromne przeszklenie od strony południowej. Z wnętrza doskonale widać rosnące drzewa, które znajdują się w pobliskim sadzie.

Wnętrze utrzymane zostało w stonowanej kolorystyce. Dominują tu biel oraz odcienie szarości, będące dobrym tłem dla rodzinnych pamiątek właścicieli.

Dom ma ciemną elewację. Zarówno ściana jak i dachy zostały pokryte tym samym materiałem – doskonale widać to na poniższych zdjęciach. Jedynie od południowej strony część mieszkalną wyróżniono białym kolorem elewacji.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Minimalizm | Styl skandynawski | Elewacja

Nietypowy dom, źródło: Rewizja Grupa Projektowa