Ten nietypowy wielorodzinny dom zbudowany został w Poznaniu przy ul. Swantibora. W środku znajduje się kilka przestronnych mieszkań. Opisywane tutaj wnętrze to efekt pracy architekta Marcina Lewandowicza z pracowni ENDE.

Powierzchnia mieszkania to 122 m kw., z czego nieco ponad 18 m kw. zajmuje garaż. Projekt wnętrza wizualnie nawiązuje do minimalistycznej i surowej bryły budynku. Dom powstał w sąsiedztwie typowego osiedla domów z okresu PRL oraz zabudowy bliźniaczej. Bryła budynku ma podłużny kształt i pozbawiona jest zdobień. Detale architektury zewnętrznej oraz kolorystyka i materiały wykończeniowe elewacji były inspiracją dla stonowanego wystroju wnętrza.

W środku przestrzeń jest prosta i zaprojektowana została na otwartym planie. Architekt wykorzystał tu zabiegi kolorystyczne, które wizualnie oddzielają różne strefy. Czarna kuchnia oraz przedsionek z garderobą, kontrastuje z bielą salonu jadalni oraz klatki schodowej. Podział ten został zaakcentowany w wykończeniu posadzki oraz sufitu. Łazienki w lokalu mają szare tło wielkoformatowych płyt gresowych, na którym wyeksponowane zostały białe meble.

Na uwagę zasługuje szklana ściana oddzielająca biegi schodowe ujęta w białą ramą aluminiowego profilu. W sumie pomieszczenia rozplanowano tutaj na trzech kondygnacjach. W piwnicy znajduje się garaż z miejscem na jeden samochód oraz rowery. Z garażu stalowe drzwi prowadzą na klatkę schodową. Na tym samym poziomi zaprojektowano niewielką łazienkę wyposażoną w prysznic, umywalkę i miskę ustępową. Z tej łazienki korzystają goście odwiedzający domowników. Usytuowanie tego pomieszczenia na najniższej kondygnacji pozwoliło na jak największe otwarcie przestrzeni reprezentacyjnego parteru budynku. Kondygnacja te jest kilka stopni wyniesiona nad poziom terenu od strony wejścia oraz od strony ogrodu. Z salonu duże okno balkonowe prowadzi stalowymi technicznymi stopniami na taras znajdujący się w niewielkim patio ogrodu.

Parter budynku posiada trzy strefy funkcjonalne: aneks kuchenny z widokiem na wejście od strony ulicy, przedsionek z garderobą oraz otwartą strefę wypoczynkową. Dwie pierwsze strefy wyróżnione zostały czarną kolorystyką sufitu, posadzki oraz mebli. Salon natomiast jest jasny, sterylny i minimalistyczny. Na piętrze znajdują się trzy sypialnie i łazienka dla domowników.

Czytaj też: Wnętrza | Poznań | Minimalizm | Sypialnia

fot. Przemysław Turlej, źródło: ENDE marcin lewandowicz