Niewielki dom zaprojektowali architekci z pracowni Mjölk architekti. Zbudowany został w miejscowości Jiřetín pod Bukovou w Czechach, zaledwie dziesięć kilometrów od polskiej granicy.

Architekci zaprojektowali budynek w malowniczym regionie, na lekko nachylonym terenie. Konstrukcję wzniesiono w wyniku gruntownej przebudowy dawnego domu letniskowego. Dom swym kształtem przypomina tradycyjną, górską chatę. Niektórym może przywodzić na myśl stodołę. To celowy zabieg, elewację budynku wykonano z desek, które następnie zostały opalane. Tej ostatniej czynności podjęli się sami właściciele budynku.

Deski pokrywają nie tylko ściany, ale też wykonano z nich dach. W całej konstrukcji dość abstrakcyjnie pojawia się okrągłe okno na szczycie. Wnętrze budynku jest proste i funkcjonalne. Architekci zmienili układ, jaki był w letniskowym domu. Strefa dzienna pozostała w pierwotnym miejscu, ale układ sypialni został zmieniony.

Budynek ma teraz dwie sypialnie. Do większej można przejść korzystając z „tajnych” schodów w szafie. Druga, mniejsza sypialnia znalazła się na szczycie i można do niej wejść po drabinie umieszczonej w kuchni.

Wnętrze zostało urządzone ascetycznie. Królują tutaj szarość oraz biel, które ocieplono odsłaniając drewniane elementy konstrukcyjne.

W sumie powierzchnia budynku wynosi 95 m kw. Koszt jego budowy wyniósł 160 tysięcy euro. Na wysoką kwotę wpływ miało wybranie wysokiej jakości materiałów wykończeniowych oraz zbudowana obok budynku sauna. Ta ostatnia swym kształtem przypomina miniaturkę dużego budynku.

Czytaj też: Dom | Czechy | Domek letniskowy | Drewno | Wnętrza

fot. BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)