Choć ma zaledwie 50 m kw. to każdy jego kąt został zaprojektowany tak, aby w maksymalnym stopniu wykorzystać jego powierzchnię.

To niewielkie mieszkanie znajduje się w Tajpej. Zaprojektowali go architekci z pracowni KC design studio dla pary młodych ludzi, których hobby jest kolekcjonowanie i konstruowanie postaci czy budynków z klocków LEGO.

Mieszkanie urządzone zostało w mieszanym stylu, doskonale widać to na przykładzie betonowych ścian, których nowoczesność została przełamana klasycznymi dodatkami. Powieszono na nich lustra, które zdobią grube ramy w kolorze miedzi. Główną częścią pokoju dziennego jest jednak skórzana sofa, której elegancki charakter został przełamany zabawnymi poduszkami. Jedna z nich swym kształtem przypomina dużego kota.

Architekci pamiętali też o kolekcjonerskich zainteresowaniach mieszkańców. W tym celu zaprojektowali wiele przydatnych schowków i gablot, w których można eksponować najcenniejsze zbiory. Doskonale widać to w pokoju dziennym, w którym jedną ze ścian zajęła meblościanka z licznymi szafami i szufladami.

Projektanci ciekawie potraktowali przestrzeń do spania. Urządzona ona została na antresoli, do której prowadzą schody z pokoju dziennego. Architekci wykorzystali tutaj wysoką przestrzeń mieszkania, którą w sumie podzielili na trzy poziomy. Przedpokój połączony z kuchnią urządzone zostały metr niżej pokoju dziennego. Taki zabieg sprawił, że blat kuchni stał się zarazem pierwszym stopniem, który prowadzi na antresolę.

To jedno z bardziej przemyślanych mieszkań, które opisywaliśmy. Pracę architektów oceniamy na piątkę z plusem!