Wielopoziomowe parkingi przy centrach handlowych, lub innych dużych obiektach najczęściej wyglądają skromnie. Starają się wtopić w otoczenie i stanowić tło dla budynku, który gra w całym kompleksie rolę pierwszoplanową.

Nieco inaczej wygląda parking przy szpitalu Eskenazi w amerykańskim Indianapolis. Architekci z pracowni Urbana przyozdobili jego ścianę licznymi płytkami, które układają się w złoto-granatową mozaikę.

Instalacja zdaje się być dynamiczną. Dzięki nierównomiernemu rozłożeniu płytek całość zmienia swój wygląd w zależności od punktu, z którego jest obserwowana. W sumie architekci wykorzystali około 7 tysięcy metalowych paneli o różnej wielkości. Wymiar najmniejszych to zaledwie 3×6 cm, z kolei rozmiar największych to nawet 3×100 cm. Mamy nadzieję, że podobne, lub nawet lepsze miejskie rzeźby pojawią się także na naszych parkingach.

Rob Ley – May September from Urbana on Vimeo.