Prezentujemy projekt przystani w Bydgoszczy, który przygotował Hugon Kowalski, laureat nagordy Archiprix International / Hunter Douglas Awards 2013 – nagrody dla najlepszego dyplomu architektonicznego na świecie. Projekt to jedna z propozycji w konkursie organizowanym przez bydgoski magistrat. Nowa przystań ma powstać nad brzegiem Brdy przy ul. Żupy 4. 

Prosta, wyrazista forma budynku, miała swoim charakterem nawiązywać do licznych w Bydgoszczy spichlerzy. Nowy budynek umiejscowiono na przedłużeniu linii zabudowy istniejącej już przystani. Taka lokalizacja bryły dzieli działkę na przestrzeń techniczną oraz przestrzeń klubu wioślarskiego z placem manewrowym.

Liczący sześć pięter budynek przenikają wspólne przestrzenie, które łączą wszystkie piętra i nadają mu lekkości. Otwarte tarasy mają generować życie w budynku, być miejscem wspólnych posiłków, akademią wioślarstwa, gdzie każdy uczy się od każdego, a wspólne tarasy pełnią funkcję wspólnych salonów. Na parterze znajdują się szatnie dla zawodników oraz otwarty magazyn łodzi. Kolejne piętra to przestrzenie klubowe do wynajęcia, sala konferencyjna, spa, gabinet lekarski, gabinet do masażu, sale treningowe oraz pomieszczenia dla trenerów.

Nowy budynek z istniejącą zabudową łączy drewniany deck – tworzący wewnętrzy plac – głownie dla aktywności klubu sportowego. Od strony rzeki plac domyka drewniany hangar na łodzie.

Parter został wykończony betonem z widocznym szalunkiem. Elewacja zewnętrzna to żaluzje z białego poliwęglanu, z kolei elewacja wewnętrzna została wyścielona deską tarasową – by część zewnętrzna (elewacja) płynniej łączyła się z wnętrzami, w których dominuje drewno. Wnętrza są natomiast dość surowe, widać to na przykładzie widocznych bloczków betonowych, odkrytych elementów konstrukcyjnych oraz barierki metalowe z siatki stalowej.

Projekt przygotował zespół: Hugon Kowalski, Maria Dondajewska.