Na pytanie jak stworzyć biuro, którego wystrój nie znudzi się po kilku latach, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mody i design zmieniają się bardzo dynamicznie i prawdziwym wyzwaniem jest stworzenie ciekawego biura przy zachowaniu klasycznych wartości estetyki oraz funkcjonalności. Ponad dwadzieścia lat praktyki na rynku biurowym pozwala projektantom Massive Design spojrzeć na te kwestie z szerszej perspektywy.

Ponadczasowy design powinien odznaczać się prostotą proponowanych rozwiązań i klasyczną elegancją w doborze materiałów wykończeniowych. Nie chodzi tu jednak o przygotowanie kalek z przeszłości, tylko o wprowadzenie współczesnych rozwiązań i technologii w spójny i przemyślany sposób. Przykładem takiego projektu jest najnowsza realizacja Massive Design przygotowana na potrzeby globalnej marki z branży IT – firmy Oracle.

Proces powstawania aranżacji zbiegł się w czasie w wprowadzeniem nowej identyfikacji wizualnej firmy, gdzie biuro miało stać się również wizytówką opowiadającą o ważnych ideach ludzkich i biznesowych oraz odpowiedzialności za wszelkie działania, które za nimi stoją. Koncepcja Redwood okazała się być doskonałą bazą do stworzenia współczesnego w formie, acz klasycznego w wyrazie biura, którego zadaniem będzie służyć pracownikom i klientom przez długi czas.

Koncepcja Redwood jest zupełnie nowym podejściem do aranżacji powierzchni biurowych w firmie Oracle. Otworzyła przed nami niezliczone możliwości, ale i była ogromnym wyzwaniem biorąc pod uwagę fakt, że to pierwsze biuro Oracle na świecie zaprojektowane w pełni w oparciu o nową filozofię. – wspomina proces Katarzyna Zawadka, Senior Facilities Manager Oracle

Przywołanie nawiązań do natury poprzez użyte materiały, ich struktury czy faktury pomogło stworzyć bardzo stonowaną w wyrazie, nowoczesną przestrzeń pracy. Pomimo otwartości aranżacji, strefy pracy zostały przygotowane tak, by zagwarantować jej użytkownikom najwyższy poziom, nie tylko w warstwie funkcjonalnej, ale też zapewnić odpowiedni komfort akustyczny. Współczesne wymogi środowiska pracy, a także przeprowadzona analiza potrzeb i sposobu funkcjonowania pracowników Oracle, doprowadziła projektantów z Massive Design do stworzenia indywidualnego w charakterze wachlarza możliwości rozwiązań.

Najważniejszym zadaniem było stworzenie aranżacji na tyle uniwersalnej i otwartej, by mogła funkcjonować bez dodatkowych zmian w perspektywie dłuższego okresu najmu. – mówi Maciej Sawiński, projektant Massive Design

Wprowadzono więc miejsca dedykowane do pracy indywidualnej oraz grupowej, do pracy w skupieniu oraz burz mózgów, pracy przy biurku, jak i na sofie, komfortowej pracy stałej oraz czasowej. Wyjątkowość przygotowania tych przestrzeni polegała między innymi na ich wydzieleniu nie tylko fizycznym, ale przede wszystkim akustycznym. Najlepszym przykładem mogą być wszelkiego rodzaju panele fornirowane, które prócz nadania ciepła i unikalnej struktury drewna, poprzez odpowiednia konstrukcję i perforację zapewniają świetne parametry akustyczne.

Biuro mimo utrzymania klasycznego podziału na strefę dla klienta i pracowniczą nie oferuje dwóch standardów wykończeń. W obu tych przestrzeniach użyto najwyższej jakości materiałów i utrzymano wysoki poziom komfortu użytkowania i dbałości o detale. W przestrzeni dedykowanej dla pracowników istotną rolę pełnią centralnie zlokalizowane przestrzenie socjalne, służące między innymi integracji pracowników zajmujących do tej pory dwa niezależne biura. Sposoby tej integracji zostały opracowane podczas warsztatów projektowych przeprowadzonych z przedstawicielami poszczególnych działów. W przestrzeniach dedykowanych integracji i wypoczynkowi, pojawiły się między innymi : stół bilardowy, przestrzeń z konsolami i wygodnymi pufami, stół do gier planszowych, czy sala do jogi.

Dobrze zaprojektować przestrzenie socjalne i wypoczynkowe, tak, żeby naprawdę miało się ochotę w nich spędzać czas nie jest tak oczywiste jak by się wydawało. W przypadku projektu Massive Design dla Oracle’a, niezwykłą przyjemnością było patrzeć jak materializowały się pomysły i koncepcje wypracowane wraz z ambasadorami zmian. Tak funkcjonujące strefy socjalne mogą stanowić wzór dla innych firm. – mówi Michał Jaraczewski, Associate, Project & Development Services Cushman & Wakefield

Całe biuro zostało przygotowane tak, aby zapewnić maksymalny komfort jego użytkowników. Zastosowane materiały i wyposażenie odznaczają się najwyższą jakością. Ich dobór był podyktowany nie tylko wysokimi walorami estetycznymi, ale również wysoką trwałością i odpornością na codzienne użytkowanie. W projekcie części recepcyjnej niekwestionowaną rolę odgrywa piękna panorama centrum Warszawy. Odpowiednia ekspozycja widoku i logo Oracle doskonale komponują się z nieco wycofaną, zapraszającą do wejścia ladą recepcyjną. Towarzyszy jej zielona ściana i poprzecinane smugami światła panele ścienne, które podkreślają dynamizm procesów i funkcjonowania firmy. Tu każda elewacja została zaprojektowana w przemyślany sposób, tworząc spójną otwartą całość.

W przestrzeni przeznaczonej dla gości i klientów mamy dostępne dwa dobrze wyposażone aneksy kawowe, w których możemy zorganizować wstęp do spotkania.

Dzięki fantastycznej współpracy z Klientem i Project Managerem stworzyliśmy wnętrze o ponadczasowym charakterze, które długo będzie cieszyło oczy. Te kilka miesięcy wytężonej współpracy zaowocowało świetnym biurem, które przeciera szlaki dla kolejnych trendów w projektowaniu. – podsumowuje Konrad Dowejko, Massive Design.

Zobacz również: Architektura | Warszawa | Biuro | Biurowiec