Ta niezwykła metamorfoza zrealizowana została według projektu studia architektonicznego Fraai z Holandii, które specjalizuje się projektowaniu nowej tkanki w historycznym otoczeniu. 

Zbudowany już w 1950 roku dom powiększono o dodatkowe pomieszczenia adaptując na potrzeby mieszkalne sąsiednią stodołę. Architektom zależało najbardziej na zachowaniu dawnego klimatu panującego w budynku i dodaniu współczesnych detalów. Wyeksponowano piękną starą cegłę a nową część obiektu pokryto czarną blachą.

Dzięki rozbudowie na parterze udało się uzyskać dużą i otwartą przestrzeń. Powstałe wnętrza są proste i stonowane. Króluje w nich biel i naturalne materiały m.in. w postaci drewna pochodzącego z leżących w pobliżu lasów. Prosta forma dwuspadowego dachu sprawiła, że dom dobrze odnalazł się w otoczeniu sąsiednich budynków.

Czytaj więcej: Dom jednorodzinny | Cegła | Renowacja

źródło: Bureau Fraai (bureaufraai.com/nl)