Jednorodzinny dom znajduje się w Międzychodzie w Wielkopolsce. Właściciel postanowił go przebudować i wyremontować. Powstała przestrzeń idealna do życia, którą zaprojektowali architekci z pracowni mode:lina.

Przebudowę i projekt wnętrza budynku przygotował zespół: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Małgorzata Wawrzynek, Magdalena Skop. Zwrócili się do nich właściciele, którzy postanowili dać nowe życie starej leśniczówce. “Dostałem od dziadka niewielką leśniczówkę w sercu Pszczewskiego Parku Krajobrazowego. Chciałbym ją rozbudować i stworzyć tam nowoczesną daczę dla rodziny i znajomych” – usłyszeli architekci od właściciela.

O takiej lokalizacji wielu może pomarzyć. Właściciele kochają przyrodę dlatego rozbudowa starej leśniczówki jawiła się jako doskonała okazja do stworzenia wymarzonego domu. Budynek wprawdzie nie przypomina tradycyjnej leśniczówki, ale zastosowane rozwiązania projektowe oraz użyte materiały są bezpośrednio inspirowane pobliską naturą.

W efekcie przebudowy, powierzchnia niewielkiego katalogowego domu ze skośnym dachem została powiększona niemal dwukrotnie. Wyjście do budynku znalazło się w łączniku między starą, a nową częścią i oprócz ogólnodostępnej garderoby kryje w sobie łazienkę dla gości. Wewnętrzne przejścia wzorem okien zostały podkreślone sklejkowymi ramami wyróżniającymi się też w wykończeniu podłogi.

Dom w Międzychodzie

Powstało nowe skrzydło domu, w którym architekci zlokalizowali jadalnię i przeszklony salon. Elementem, który najbardziej rzuca się w oczy jest masywny kominek z czarnej stali. Duże okna ujęte w ramy z naturalnej sklejki pozwalają maksymalnie cieszyć się otaczającym dom malowniczym lasem. Okalający budynek taras po otwarciu drzwi stanowi niemal naturalne przedłużenie domu.

W miejscu, w którym wcześniej był salon zbudowano kuchnię z wyspą oraz rodzinnym stołem. Fronty zabudów meblowych, zarówno te wykonane z naturalnej sklejki, jak i te lakierowane nawiązują do tradycyjnych folwarcznych drzwi ze skośnym zastrzałem. Zabudowa kuchenna kryje w sobie ciekawostkę – architekci zaprojektowali tu dwa fronty, za którymi kryje się spiżarnia oraz przejście do prywatnej części sypialnej.

Kolorystyka domu to przede wszystkim połączenie bieli, naturalnej, liściastej sklejki na frontach zabudów meblowych oraz szarości. Surową betonową posadzkę oraz drewnianą podłogę z bielonego dębu przecinają regularne, wzorzyste “dywany” z ręcznie wykonywanych marmurowo-cementowych kafli polskiej marki Purpura. Wyraziste kolorowe akcenty to także meble skandynawskich marek oraz starannie dobrane przez Właścicieli dodatki i grafiki na ścianach, dla których architektura domu stanowi naturalne oraz idealne tło.

Czytaj też: Wnętrza | Mieszkanie | Dom | Drewno | whiteMAD na Instagramie

Dom w Międzychodzie – fot. Patryk Lewiński