Mieszkanie znajduje się w północnej części Pragi. Architekci z pracowni SMLXL zaprojektowali je dla pary młodych ludzi.

Architektki: Klára Valová i Eva Mohylová stanęły przed trudnym zadaniem. Mieszkanie urządzono bowiem w starym budynku, który wymagał totalnej przebudowy. Należało na nowo wytyczyć jego układ, zadbać o wszystkie instalacje, podłogi i sufit. Pracy było sporo, bo mieszkanie ma powierzchnię o wielkości 105 m kw.

Jednak nie wszystko jest tutaj nowe. Projektantki zadbały o zachowanie detali, jak na przykład oryginalne stare okna czy drewniana podłoga. Wewnątrz znaleźć można sporo niebieskich akcentów. W centralnej części strefy dziennej jest sofa tego koloru – wokół której domownicy mają spędzać większość wolnego czasu. Dostrzec można tutaj również ceglaną ścianę, której część również pomalowano niebieskim kolorem.

W przedpokoju podłoga jest czarna. W ten sposób wizualnie oddzielono go od strefy dziennej. Wzrok przykuwa tutaj betonowe krzesło oraz lustro, w którym sprytnie ukryto deskę rozdzielczą.

Minimalizm rządzi też w łazienkach. W większej wannę ozdabia wodoodporna mozaika w niebieskim kolorze. Całość wizualnie ocieplono drewnianymi meblami.

zdjęcia: Martin Tůma, Jakub Skokan