Dom zaprojektowali architekci z pracowni Mjölk architects. Budynek znajduje się w Sudetach Zachodnich, w mieście Liberec w Czechach.

Budynek jest ogromny. Jego powierzchnia wynosi 271 m kw. Mimo takiej powierzchni dom wygląda na zdecydowanie mniejszy. Wszystko dlatego, że zbudowany został na zboczu, dzięki czemu od strony ulicy wchodzimy bezpośrednio na piętro, aby dostać się do salonu należy zejść poziom niżej. 

Co ciekawe, nie jest to zupełnie nowy budynek. Niedawno stał w tym miejscu blisko stuletni dom, którego stan techniczny nie pozwalał na renowację. W dobrym stanie były fundamenty i zbudowane z kamienia przyziemie. Architekci postanowili to wykorzystać i na tych podstawach wznieśli nowy dom. 

Budynek sąsiaduje z ruchliwą ulicą. Architekci zaprojektowali w tym miejscu długi, betonowy mur, który daje mieszkańcom poczucie prywatności i izoluje hałas. Tuż za murem znajduje się górny poziom domu, który niemal w całości wykonany został z drewna. Ciemny kolor elewacji symbolizuje także starą stodołę, która kiedyś w tym miejscu stała. Wewnątrz powstały dwa mieszkania. W pierwszej, większej mieszkają właściciele budynku, niżej urządzono niewielkie mieszkanie dla ich syna, który większość życia spędza pływając na statkach.

Część właścicieli składa się z dwóch sypialni, biura, łazienki i toalety. Na zewnątrz w ogrodzie zbudowano saunę, z której domownicy najchętniej korzystają zimą. Większość wolnego czasu spędzają jednak w salonie, który ozdobiony został dużymi przeszkleniami kadrującymi widok na malowniczą okolicę. 

Praca nad projektem wnętrz sprawiła nam wielką radość. W środku znaleźć można wiele elementów, które stworzone zostały specjalnie dla tego domu – mówią autorzy projektu. 

Przykładem są tutaj szafki w sypialni, które zostały przyczepione do sufitu i uwolniły przestrzeń na podłodze. Tutaj wszystko zostało mocno przemyślane i dlatego realizacja domu autorstwa Mjölk architects tak bardzo przypadła nam do gustu. Brawo!

zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice, www.boysplaynice.com