RE: PERFECT HOUSE to nowy projekt pracowni REFORM Architekt. Nowoczesny dom zbudowany został w dzielnicy Polesie w Łodzi.

Dla architekta, jego własny projekt zawsze jest perfekcyjny. Zwłaszcza jeśli inwestor – Klient „kupi” go od razu. Perfekcja rozumiana przez architekta Marcina Tomaszewskiego to nie tylko własne, subiektywne odczucie na temat swojej pracy, ale przede wszystkim projekt, który w swojej formie i proporcjach jest perfekcyjnie opracowany. Taki właśnie ma być najnowszy projekt architekta – dom RE: PERFECT HOUSE.

Każdy z etapów projektowych był skrupulatnie zaplanowany. Począwszy od zakupu działki, po procedury związane z uzyskaniem warunków zabudowy, a kończąc na stworzeniu projektu wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Dlaczego „RE: PERFECT HOUSE”?

Działka ma perfekcyjny kształt, perfekcyjne wymiary, perfekcyjną powierzchnię, perfekcyjne położenie względem stron świata, perfekcyjne położenie w mieście, perfekcyjne otoczenie wkoło siebie – ogólnie zostało odnalezione perfekcyjne miejsce na stworzenie perfekcyjnego domu – mówi architekt Marcin Tomaszewski.

Budynek od początku był planowany w części północno-wschodniej działki. Architekt wyznaczył obrys pod budynek i zaczął go redukować, żeby wyznaczyć poszczególne funkcje budynku. Od początku chciał, żeby każda strefa funkcjonalna parteru było osobną bryłą. Na te funkcje składa się: część garażowa, część wejściowa, część gabinetowa, część salonowa, część kuchenna oraz komunikacja. Dzięki temu był w stanie uzyskać nieregularny kształt tak, żeby z każdego miejsca było widać najlepszą część działki. W finale takiego „rozbrylenia” funkcji parteru powstała dynamiczna bryła ze zróżnicowanymi wysokościami. Piętro budynku to zupełnie inna historia – jako że piętro to jedna funkcja – sypialniana – Tomaszewski postanowił kontynuować trend w tym domu i z tej strefy zrobić jedną bryłę. Prostopadłościan, który zawisł nad parterem jest mocno dominujący nad resztą budynku i przy okazji bardzo uspokaja dynamiczną i nieregularną formę parteru.

Układ funkcjonalny tego domu został zaplanowany w sposób zazębiający się – jak zębatki w silniku, które muszą do siebie idealnie pasować. Ze względu na swoją wielkość oddziaływują na siebie w różnym tempie. Pomieszczenia w RE: PERFECT HOUSE również zaprojektowano w ten sposób – małe i duże, niższe i wyższe – ale są ze sobą połączone i tworzą względem siebie harmonię – dodaje architekt.

Nowoczesny dom

Główną ideą domu było perfekcyjne rozplanowanie pomieszczeń – to na nich najbardziej na samym początku skupili się Inwestorzy. Kolejnym elementem było zaprojektowanie wejścia, tak aby prowadziło na wszystkie strefy domu – najbardziej trafne okazało się wejście klasyczne, czyli centralne.

Budynek powstał dla małżeństwa z dwójką dzieci. Dom stanowi dla nich nie tylko miejsce do komfortowego życia, ale też przestrzeń do zdalnej pracy. Inwestorzy mieli konkretne oczekiwania, które udało się zrealizować. Pomieszczenia miały być tak zaprojektowane, żeby się wzajemnie zazębiały – po wjechaniu do domu mamy zaprojektowaną garderobę, z której można się przemieścić bezpośrednio do kuchni lub do salonu, czy do gabinetu. Gabinet z uwagi na to, że jest wykorzystywany w sposób ciągły do pracy ma swoje osobne wejście. Z salonu prócz wyjątkowego widoku na naturę mamy również widok na wielofunkcyjny taras. Taras jest podzielony na kilka stref – grillowo meczowa, jadalniana, salonowa, basenowa, leżakowa – każdy z domowników znajdzie tu coś dla siebie.

Nowoczesny dom został wykończony trzema materiałami: tynk biały – wskazuje pewne kierunki i wyróżnia główne bryły w budynku, dodatkowo allucobond czarny – służy jako wykończenie ścian tych elementów budynku, które „leżą” lub są schowane pod białe formy, oraz płyty ceramiczne nero marqina – wykończono nimi elementy, które w jakiś sposób podtrzymują lub wyciągają do przodu pewne strefy budynku.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Łódź | Szkło | Basen | whiteMAD na Instagramie

fot. Piotr Krajewski, źródło: REFORM Architekt