RE: BIAS House to projekt jednorodzinnego domu, który powstaje u stóp góry Żar. Projekt budynku powstał w łódzkiej pracowni REFORM Architekt, którą prowadzi Marcin Tomaszewski. 

O projektach pracowni REFORM Architekt pisaliśmy już wielokrotnie. Najgłośniejszym był lustrzany dom pod Warszawą (przeczytacie o nim klikając tutaj). Najnowszy projekt RE: BIAS House powstał dla wymagającej klientki, która jest artystką. Stąd nieoczywista forma budynku. W tym projekcie nie było przypadkowych rozwiązań, a każdy szczegół został dopracowany z dbałością o detale oraz z myślą o podwykonawcach, którzy na etapie budowy zrealizują zamierzenia architekta.

Powierzchnia budynku wynosi 300 m kw. Dom ma dwie kondygnacje, a jego cechą charakterystyczną jest dwuspadowy dach. Został on jednak zaprojektowany tak, aby dwuspadowe zadaszenie było widoczne tylko z pewnej perspektywy.

Budynek został zlokalizowany w górnej części działki zgodnie ze spadkiem wynoszącym około 10 m. Co ciekawe, zarówno na podjeździe, jak i na samym szczycie działki jest płasko, dzięki czemu mieszkańcy nie będą mieli problemów komunikacyjnych – wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski.

To właśnie skośny kształt działki wymusił wygląd całej bryły, którą w przemyślany sposób wkomponowano w teren, nie zaburzając krajobrazu. Wszystkie szyby okienne zostały zaprojektowane pod skosem – to zapewnia widok na góry, dając poczucie prywatności i pełną swobodę domownikom. Pomysł na bryłę domu powstał także dzięki paralotniarzom, którzy w pobliskiej okolicy wykonują skoki ze zbocza o odpowiednim nachyleniu. Kolory skrzydeł paralotniarzy, zwykle jednostajne, stały się motywacją do stworzenia jednolitego koloru domu. Genialny widok na góry oraz fakt, że inwestorem jest artystka, złożyły się w spójną całość i sprawiły, że w efekcie bryła domu wygląda jak rzeźba i osobliwe dzieło sztuki.

Dach o konstrukcji drewnianej zdobić będzie szara membrana, użyta również na elewacji w celu zachowania tej samej kolorystyki oraz jednolitego materiału. Na zewnątrz głównym tworzywem jest szkło elewacyjne. Pomimo dużych przeszkleń, architekt wybrał najlepsze parametry antywłamaniowe, zapewniające bezpieczeństwo domownikom. Poza bryłą architekt zaprojektował także podjazd, który zostanie wyłożony betonowymi płytami.RE: BIAS House

Projektowi przyświecała myśl o dobieraniu wyłącznie sprawdzonych i tradycyjnych materiałów. Nie tylko z uwagi na trwałość i gwarancję jakości, ale również z myślą o podwykonawcach, aby proces budowy był dla nich wykonalny i nie generował zbędnych utrudnień. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to RE: BIAS House oddany do użytku zostanie już w kwietniu 2021 roku.

_

REFORM Architekt to pracownia architektoniczna, założona w 2010 roku przez architekta i dyrektora artystycznego Marcina Tomaszewskiego. Do dzisiaj biuro zrealizowało ponad sto projektów, zarówno indywidualnych, jak i komercyjnych. Biuro projektowe specjalizuje się w projektowaniu budynków oraz wnętrz.  Ponadto stanowii silne wsparcie projektowe dla inwestycji komercyjnych. Obecnie zespół tworzy dwunastu specjalistów z zakresu projektowania budynków oraz wnętrz. REFORM Architekt jest laureatem wielu prestiżowych konkursów m.in. European Property Awards Architecture, Iconic Award.

Czytaj też: Więcej projektów pracowni REFORM | Dom | Elewacja | Beton

źródło: REFORM