Lekka, nowoczesna bryła o strukturze kryształu i klarownym układzie funkcjonalnym — tak w dużym skrócie można opisać koncepcję pięciogwiazdkowego obiektu Crystal Mountain Resort, zaprojektowanego przez wrocławską pracownię Q2Studio.

Grupa Resorty Górskie rzuciła wyzwanie wrocławskiej pracowni Marcina Kucharskiego. Architekci Q2Studio mieli stworzyć hotel, który zapewni gościom nieustanny kontakt z otaczającym krajobrazem gór przy zachowaniu nowoczesnego charakteru i przemyślanego układu funkcjonalnego.

Crystal Mountain Hotel będzie zlokalizowany na wysokości 560 m n.p.m. — jego goście będą mogli podziwiać otaczający krajobraz, m.in. widok na rzekę Wisłę oraz miasto położone pomiędzy górami Beskidu Śląskiego. Otoczenie terenów leśnych oraz położenie na dużej wysokości mają gwarantować dyskrecję oraz możliwość obcowania z otaczającą naturą.

„Stworzyliśmy niezwykle spójną koncepcję budynku, gdzie forma, funkcja i estetyka wynikają z siebie nawzajem.” — podkreślają architekci Q2Studio. 

Projekt zakłada budowę hotelu o podwyższonym standardzie, w skład którego wchodziłoby ok. 500 pokoi, zaplecze restauracyjne, centrum konferencyjne, strefa SPA i aquapark z zewnętrznym basenem. W zamierzeniu obiekt ma przyciągać gości nie tylko swoim położeniem i programem, ale również atrakcyjnością i wyjątkowością przyjętych rozwiązań.

Hotel został zaprojektowany tak, aby zapewnić przyszłym gościom możliwie najlepszą wygodę oraz funkcjonalność. Bryła budynku została podzielona na trzy rozwidlające się sekcje mieszkalne, które połączono wspólnym zapleczem funkcjonalnym. To nieprzypadkowe rozwiązanie pozwoliło zlokalizować części mieszkalne w orientacji wschodnio-zachodniej, zapewniając ich maksymalne doświetlenie. Ponadto apartamenty zostały obrócone pod kątem 45 stopni, by zapewnić atrakcyjny widok na otaczające góry. Dzięki przemyślanym zabiegom nadano bryle i elewacji charakterystycznego, kryształowego wyglądu, a także stworzono przestrzeń, która sprzyja wypoczynkowi.

Strefę wejściową do budynku zlokalizowano w części łączącej sekcje mieszkalne. Eleganckie i klarowne rozwiązania, takie jak otwarta sadzawka otoczona ścianami z naturalnego kamienia mają za zadanie nadać jej wyjątkowego charakteru. Dzięki zastosowaniu wysokiej bezsłupowej fasady szklanej wewnętrzna i zewnętrzna część budynku ulegną połączeniu, tworząc wspólną strefę hotelowego lobby. Duże przeszklenia mają zapewnić widok na górską panoramę. 

Z przestrzeni lobby będzie możliwy bezpośredni dostęp do części gastronomicznej z restauracjami z panoramicznym widokiem, położonego powyżej centrum konferencyjnego i wind prowadzących do pokoi mieszkalnych.

Aquapark i strefa SPA zostały zlokalizowane w najniższej położonej części budynku. Hala basenu rekreacyjnego będzie połączona z dużym, zewnętrznym tarasem poprzez panoramiczne przeszklenie. Na tarasie zlokalizowany zostanie basen Infinity oraz zewnętrzna część SPA. W obiekcie znajdzie się również aquapark, strefa saun oraz basen sportowy.

Crystal Mountain to budynek o czytelnej bryle i jasnych dla użytkownika założeniach projektowych. Projekt wykorzystuje swoje położenie do kreowania atrakcyjnej i niezwyczajnej przestrzeni. Każda decyzja projektowa jest klarowna i wpływa na formę, funkcję i estetykę obiektu.