Architekci z pracowni DEDECO zaprojektowali budynek kliniczno-dydaktyczno-badawczy dla Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Nowoczesny kompleks zachwycił jury, które przekazało architektom główną nagrodę.

Nowy gmach Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego zbudowany zostanie w dzielnicy Pogodno w Szczecinie. Projektując gmach architekci dokładnie przeanalizowali zabudowę dzielnicy. Wskazali, że budynkami tworzącymi otoczenie urbanistyczne inwestycji są drobna zabudowa mieszkaniowa, zespół budynków szpitala oraz tereny ogródków działkowych.

W pobliżu znajduje się też ulica Brzozowskiego, którą wyróżnia kameralna zabudowa modernistycznych, 3-kondygnacyjnych budynków mieszkalnych, zaprojektowanych zgodnie z ideami Weishaupta – przedwojennego architekta Szczecina.

Projektowana zabudowa została opracowana na podstawie warunków określonych w planie i jest zgodna z jego ustaleniami. Koncepcja proponuje zabudowę o strukturze analogicznej do sąsiedniego przedwojennego szpitala. W tym szerokości traktów i równie rozczłonkowany ale regularny plan zabudowy. Unikamy w ten sposób przygnębiającej masywności nowych kubatur oraz głębokich i ciemnych traktów – opisują architekci DEDECO.

Architekci zaproponowali czytelny układ wnętrz. Podział funkcjonalny ma być przyjazny i intuicyjny dla użytkowników.

Wejście główne do kompleksu znajduje się naprzeciwko dziedzińca szpitala i SOR. Hall główny ma wysokość 5 kondygnacji. Jego szerokość to 36 a głębokość 18 metrów. Dzięki dużym przeszkleniom jego przestrzeń jest oświetlona słonecznym światłem cały dzień. Architekci sięgnęli po ciekawy zabieg – posadzka, która zdobi wejście do hallu przenika do jego wnętrza, stanowi przedłużenie zewnętrznego placu.

Patrząc w górę, widzimy osiem, zawieszonych w hallu kapsuł – są to multimedialne sale pracy cichej. Poza ich atrakcyjnością funkcjonalną (np. możliwość śledzenia wykładów z całego świata „on line”, cicha praca własna, itp.) dodatkowo wypełniają przestrzeń niższej części hallu głównego, są kolejnymi przestrzeniami integracyjnymi. Pod nimi, przeszklona ze wszystkich stron część wspólna, z wyjściem na duży taras i z widokiem na panoramę Szczecina (w kierunku wschodnim) jest niższa, bardziej kameralna część hallu głównego – opisują autorzy projektu.

Budowa całego kompleksu pochłonie około 600 mln zł. Szczecin ma więc szanse zyskać nową architektoniczną wizytówkę.

Czytaj więcej: Ekologia | Ciekawostki | Szczecin  | Urbanistyka

źródło: DEDECO Biuro Architektoniczne, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie