Nowy dom wśród starych chat. Elewacja w kolorze rdzy wtapia go w krajobraz

Nowy dom zbudowano na najwyższym wzgórzu Wilna. Można stąd podziwiać panoramę miasta. Projekt budynku przygotowali architekci ze Studio Lapė, którzy wprost przyznają, że to lokalizacja jest największym atutem tego miejsca. Nowoczesna bryła, którą zaprojektowali jest połączeniem domu i galerii sztuki. W projekcie wrażenie robi odważne zestawienie współczesnej architektury z historycznym sąsiedztwem.

Architekci chcieli, by użytkownicy budynku mogli podziwiać widok na miasto każdego dnia. Nie tylko będąc w domu, ale też wracając do niego, wychodząc na podwórko czy podczas spacerów.

Dlatego zaproponowana przez nas wizja to równomiernie rozłożona zabudowa, która pozwala “złapać” najlepsze widoki i która stara się nie zasłaniać tych widoków sąsiadom – mówią architekci.

Na formę budynku wpływa charakterystyczne ukształtowanie terenu. Domy rozmieszczone są tutaj zgodnie z zasadami planowania parkowego – wizualnie przestrzeń nie jest podzielona na oddzielne działki ani płotami, ani roślinami, ani innymi elementami architektonicznymi. Domy są swobodnie rozrzucone na zboczach, niczym wiejska zabudowa na łące.

O poczucie prywatności zadbano projektując półzamknięte podwórka na parterze. Od strony ulicy dom jest mocno przeszklony. Wiąże się to z funkcją galerii sztuki tej części parteru. Jednak odpowiednie usytuowanie ścian pozwoliło zamknąć część prywatną. Ta zaprojektowana została na piętrze.


Nowy dom z jednej strony ma sylwetkę tradycyjnego budynku mieszkalnego, a z drugiej dzieli się na dwa nowoczesne skrzydła, wdzięcznie unosząc się na pochyłością ulicy. W projekcie architekci wykorzystali szkło, drewno i beton. Szkielet domu wykonano w konstrukcji żelbetowej, którą widać na elewacjach. Chcąc podkreślić rzeźbiarsą formę architekci zaproponowali wykorzystanie tego samego materiały na elewacji i dachu – blachę ze stali corten. Rdzawy kolor współgra z dachami zabytkowych domów z czerwonej gliny.

Dom zyskał nazwę “Krivis” od biegnącej tu ulicy Krivių. Nazwa ta nawiązuje do pogańskiego kapłana Kriwe.

projekt: Studio Lapė, JSC (https://lape.lt)

architekci: Tomas Lapė, Edvinas Kaltanas, Ieva Viliūtė, Emilija Liudvinavičiūtė

zdjęcia: L. Garbačauskas

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Litwa  | Drewno | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły