Nowy kampus Głównego Urzędu Miar zostanie zlokalizowany w Kielcach na obszernej działce u stóp Góry Hałasa. Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute) funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

Budynki kampusu rozmieszczono wokół centralnego, wewnętrznego dziedzińca – taki układ bardzo dobrze wpisuje się w rozległą działkę o nieregularnych kształtach i umożliwia łatwą rozbudowę zespołu w przyszłości.
Ten układ przestrzenny odpowiada archetypowi miejsca z ograniczonym dostępem publicznym, miejsca przechowywania i opracowywania wzorców wiedzy udostępnianej ogółowi społeczeństwa – podobne funkcje w przeszłości pełniły klasztory, uniwersytety, biblioteki itp.

Układ funkcjonalny kampusu oparty jest o podział na osobne strefy funkcjonalne:
– strefa publiczna z placem i budynkiem dydaktycznym przed kampusem.
– strefa biurowa wokół wewnętrznego dziedzińca.
– strefa zewnętrzna o charakterze przemysłowym mieszcząca laboratoria badawcze.
– strefa zieleni okalająca wszystkie zabudowania.

Całość kompozycji zabudowy kampusu została podporządkowana modułowi projektowemu. Wszystkie rzuty, elewacje, przekroje, ciągi komunikacyjne oraz elementy zagospodarowania terenu oparto o siatkę ortogonalną o skoku 150 cm. Ten strukturalny korzeń projektowanej zabudowy obrazuje ludzką skłonność do uporządkowania świata, zmierzenia i zważenia go – przełożenia na zapisywalne parametry. Główny Urząd Miar jest kwintesencją takich prób zrozumienia świata. Ortogonalny i przewidywalny układ budynków zderza się tutaj z nieregularnością ukształtowania terenu, chaosem i ciągłymi zmianami zachodzącymi w naturze.Materiały użyte w projekcie kompleksu GUM w swoim zamierzeniu oddają charakter inwestycji. Kampus jest miejscem gdzie spotyka się natura i prostota zastanego miejsca z technologicznym zaawansowaniem procesów składających się na działalność instytucji. Budynki kampusu zostaną wykończone naturalnym kamieniem miejscowego pochodzenia, a pozostałe elementy, takie jak kładki, wykończenia okien, glifów okiennych i drzwiowych oraz zabudowa techniczna na dachach będą wykonane ze stali i szkła. Bezpośrednią inspiracją dla kompozycji elewacji kamiennych są wyrobiska piaskowca zlokalizowane w okolicy inwestycji (kamieniołom Tumlin-Gród) – ich wertykalna artykulacja będąca efektem procesu technologicznego pozyskiwania kamienia, znalazła swe odzwierciedlenie w rysunku kamienia wykańczającego ściany. Struktura wykończenia budynków jest zestawianiem małych elementów kamiennych, składający się na jednolity masyw ściany, złożony z powtarzalnych „jednostek”.

Zwycięski projekt powstał w pracowni: BDMA Architekci w skład, której wchodzą:

Krzysztof Banaszewski
Maciej Dembiński
Filip Karlicki
Jacek Mroczkowski
Teresa Piecuch
Karolina Wojewoda
Kamila Walewska
Martyna Grygorczuk